Juha Uusihaka, projektchef

Juha UusihakaJuha Uusihaka
projektchef, Are

Vilken är din roll på H-husets byggplats och i alliansen Bothnia High 5? Vilka uppgifter innebär det? 

 

Jag är arbetsledare för VS-arbetena, dvs. rörarbetena, på H-husets byggplats. Jag har i det här projektet utsetts till ansvarig arbetsledare för installationen av fastighetens vatten- och avloppsanordningar.

Utöver värme-, sanitets- och avloppsteknik omfattar vår entreprenad även installation av sjukhusgassystemen samt via underleverantörer installation av den automatiska släckanläggningen (sprinkler), gassläcksystemet och sjukhusets rörpost.

I korthet kan man säga att min uppgift är att övervaka att vår entreprenad fortskrider enligt planerna. Jag övervakar installationerna och följer med tidtabellen och resurserna. Jag gör upphandlingar, deltar i möten, besöker byggplatsen och kontaktar underleverantörerna.

Vi är totalt tre arbetsledare på VS-sidan och ett trettiotal montörer, underleverantörerna inräknade.

Hur syns ditt arbete när projektet är avslutat? Vad innebär det för kunden? 

Jag har bidragit till att det kommer att bli trevligt att arbeta och uträtta ärenden i H-huset.

Vad innebär alliansarbetet och arbetet på H-husets byggplats för dig? Vad tycker du om att arbeta i en allians? 

Det här är ett stort och fint byggprojekt att medverka i. Alliansmodellen passar säkert bra för så här stora projekt. Här finns många yrkesskickliga personer och mångsidig kompetens. Alla får framföra sina synpunkter och ärendena behandlas av många parter – på så sätt får vi fram nya synvinklar. Nackdelen är att ärendena och beslutsfattandet framskrider i långsammare takt. Det tar längre tid när man ska lyssna på alla och beakta deras synpunkter.

Hur skiljer sig alliansarbetet från tidigare arbetsmetoder?

Planeringen och byggandet framskrider nästan jämsides. Planerna blir färdiga strax innan de ska genomföras på byggplatsen.

Berätta om något lustigt missöde på H-husets byggplats!

Rörmontörerna på byggplatsen behövde snabbt få en skottkärra, och jag lovade ta hand om beställningen. Jag skyndade mig att skicka iväg beställningen och bad om snabb leverans. Ni skulle ha sett minerna när paketet kom. Skrattet ville aldrig ta slut när det visade sig att paketet innehöll enbart hjulen till en skottkärra.

Vad tänker du om det kommande H-huset och det här projektet?

Jag och min familj bor också inom Vasa sjukvårdsdistrikt, så det nya H-huset berör också mig och mina anhöriga. Jag är övertygad om att vi kunder kommer att få fina och ändamålsenliga vårdutrymmen.

Vad gör du på fritiden? 

Jag tycker om att fiska, det är utmärkt avkoppling från det hektiska arbetet. Abborrar och gäddor är det jag får mest av. Jag fiskar oftast i Vasa skärgård, men ibland också på andra ställen. Jag deltar också i en del tävlingar. Förra veckoslutet var jag faktiskt med i en spinnfisketävling efter gädda i Kristinestad.

 

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adress till projektkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer