Sakari Nevala – portvak

Sakari Nevala Sakari_Nevala_400x300.png
portvakt, YIT

Vilken är din roll i alliansen Bothnia High 5? Vilka uppgifter innebär det? 

Jag är en av två portvakter på H-husets byggplats. Jag tar emot materialleveranser och styr dem till rätt plats på byggplatsen. Jag ser till att lasten lossas och ser vid behov till att en arbetsmaskin finns på plats för lossningen. Jag kvitterar att materialet har tagits emot och meddelar arbetsledningen att leveransen är här. Under de livligaste dagarna har vi tagit emot upp till tjugo lastbilar.

En av mina uppgifter är också att se till att inga utomstående kommer in på byggplatsen. Byggplatser kan vara farliga och för att undvika risker ska inga utomstående släppas in. I början vägledde jag personer som besökte sjukhusområdet och försökte använda de gamla rutterna som nu ligger innanför byggstängslet. Nu har besökarna lärt sig de nya rutterna ganska bra, och vi har lyckligtvis kunnat använda samma rutter under hela byggtiden.

Min arbetsplats finns bredvid porten, men jag rör mig mycket på hela byggplatsen och gör det som behövs. Vid porten finns ett telefonnummer där man når mig vid behov. Vintertid sköter jag till exempel halkbekämpningen. Jag ser till att det är ordning och reda på byggplatsen och att alla saker ligger på rätt plats. Jag samarbetar mycket med arbetsledningen. Jag känner alla chefer och hjälper dem med olika uppgifter.

Hur syns ditt arbete inom projektet? Vad innebär det för kunden? 

Mitt jobb påverkar säkerheten på området under hela byggtiden. På byggplatsen är vårt mål att minimera störningarna under byggfasen. De som besöker sjukhuset kan röra sig tryggt och ambulanserna kommer fram dit de ska.

Vad innebär arbetet på H-husets byggplats för dig?

Det här är den största byggplatsen som jag har jobbat på. Ingen dag är den andra lik. Det här arbetet är verkligen socialt, jag träffar många människor och det trivs jag med. Vi har fått god respons av materialleverantörerna – vi underlättar också deras arbete när de inte behöver leta efter en plats där de kan lossa lasten.

Hur avviker arbetet på H-husets byggplats från tidigare arbetsmetoder?

Jag arbetade tidigare som murare, men av hälsoskäl blev jag tvungen att övergå till fysiskt lättare arbetsuppgifter. För två år sedan föll bitarna på plats, när min arbetsgivare YIT erbjöd mig att bli portvakt på H-husets byggplats.

Beställaren krävde att det ska finnas en portvakt på den här byggplatsen, för den är mycket stor och dess läge mitt i ett verksamt sjukhusområde är kritiskt med tanke på områdets säkerhet och funktion.

Berätta om en minnesvärd händelse på H-husets byggplats?

Inget dramatiskt, men besöket i tornkranens förarhytt kommer jag nog att minnas länge. Jag har jobbat med byggarbete i 40 år, men jag har aldrig tidigare varit uppe i en tornkran. Nu fick jag den möjligheten och det ville jag förstås uppleva.

Vad hoppas du att invånarna inom Vasa sjukvårdsdistrikt tänker om det här projektet?

Jag hoppas att H-husets personal trivs i de nya utrymmena och känner att de kan jobba effektivt. Det i sin tur innebär god vård och service för patienterna och klienterna. Detta innebär att de kan få all vård på samma ställe.

Vad gör du på fritiden?

Vi har fyra vuxna barn, och jag hjälper dem när det behövs. Min fru och jag tycker om att gå på loppmarknader och ibland hittar vi något att köpa. Att rasta hunden hör till mina dagliga rutiner. Min arbetsväg blir 140 kilometer per dag, då jag pendlar från Ilmola.

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adresser till projekt- och byggkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer