Timmerman och byggbasen för stomarbetena - Sebastian Nygård

Sebastian Nygård, timmerman, YIT

Vad har du för roll i alliansen Bothnia High Five och på H-husets byggarbetsplats? Vilka uppgifter har du? 

Jag är timmerman på byggarbetsplatsen för H-huset. Tillsammans med övrige de andra som jobbar med stommen har vi byggt H-husets stomme och uppfört betongstommen ända till yttertaket.

Efter att den första byggbasen blivit pensionär forsatte jag som ny byggbas. Jag fungerar som kontaktperson mellan arbetsledningen och timmermännen.

H-husets stomarbete är ett enormt och mycket intressant projekt. Vi påbörjade de egentliga stomarbetena i juni 2019 och kommer att fortsätta till december 2020. Början var kanske mest utmaning, eftersom det kräver precision att bygga grund på ett berg. Utöver grunden har de första av H-husets första våningar gjutits på plats. Likaså hisschakten, pelarna och balkarna.

Vi har gjort cirka 20 000 kvadrat systemformar, i vilka grunden, väggarna, pelarna och hisschakten gjutits.

Hur märks ditt arbete då projektet är klart? Vad innebär det för kunden?

Stomarbetet gör att huset hålls uppe. Vårt arbete ser man konkret till exempel i hisschakten samt i H-husets väggar och pelare.

Vad betyder det för dig själv att jobba med H-huset?

Det här är det största projektet som jag hittills jobbat med. Vi har en god anda på byggarbetsplatsen och ett bra samarbete med alla, det är ju det som är det viktigaste i slutändan.

Säkerhetsteamet sköter sig fint och hjälper till att säkerställa arbetarsäkerheten alltid on behov uppstår.

Berätta något roligt som hänt medan H-huset byggts?

Vi hade en maskot på byggarbetsplatsen förra hösten, då en räv under en tid bodde på byggarbetsplatsen en tid. Den sov mellan formarna och brydde sig inte i oss. Om vi kom för nära, flyttade den sig ett tjugotal meter och fortsatte sova.kettu-h-rakennuksen-työmaalla.jpg

Hur tänker du själv om huset som håller på att byggas och om projektet?

Jag är glad att jag fått vara med och bygga H-huset. Jag tycker att det är bra att människor får vård på ett och samma ställe i fortsättningen. Det blir lättare för patienterna och det är också bra att vi har många läkare och sjukskötare på samma ställe, ifall att det skulle hända något akut.

Vad gör du på fritiden?

Jag jobbar i min egen skog och motionerar, bl.a. med innebandy och löpning. Mycket av fritiden tillbringar jag med min fru och vårt 3-åriga barn. Vi har nyligen byggt ett eget hus och nu ska vi fortsätta med trädgården.