Tapio Latvala - arbetsledare för ventilationen

Tapio Latvala Tapio_Latvala_400x300.jpg
Arbetsledare för ventilationen i alliansen Bothnia High 5

Enhetschef VVS, Are Oy

 

Vilken är din roll i alliansen Bothnia High 5 och på H-husets byggplats?  Vilka uppgifter innebär det? 

Jag är arbetsledare gällande ventilationen i alliansen Bothnia High 5 och på H-husets byggplats. Jag ansvarar för genomförandet av H-husets ventilationssystem. Det vill säga att jag ser till att alla arbeten som gäller ventilationen utförs enligt överenskommelse och tidtabell. Jag är också arbetsledare för ventilationsmontörerna och deltar även i nödvändiga möten. H-huset kommer att ha totalt 31 ventilationsaggregat.

Jag deltar i planeringen, det vill säga tillsammans med planerarna först går igenom olika alternativ och lösningar och sedan väljer vi tilsammans ut de lämpligaste för det här projektet. Inför upphandlingen gör vi även jämförelser, till exempel olika systems funktion och pris.

Har H-husets ventilationssystem några särskilda egenskaper?

Ventilationen i H-huset planeras enligt renhetsklassen P1, så att vi uppnår den renhetsnivå som krävs för inomhusluften. I praktiken innebär det till exempel att installationen av ventilationsanläggningen inleds först när alla arbetsfaser som orsakar damm har slutförts. På det här sättet kan vi hålla ventilationskanalerna rena.
Läs mer om renhetsklassen P1 och H-husets inomhusluft i artikeln Målet är en ren inomhusluft och friska utrymmen.

H-huset kommer att ha 13 isoleringsrum med undertryck och separat ventilation. I dem vårdas patienter som har en smittsam sjukdom som kräver isolering. Personalen går in i isoleringsrummen via en sluss mellan korridoren och isoleringsrummet.

Hur syns ditt arbete när projektet är avslutat? Vad innebär det för kunden? 

I det att det färdiga H-huset har ren inomhusluft och goda förhållanden för sjukhusverksamhet.

Vad innebär alliansarbetet och arbetet på H-husets byggplats för dig? Avviker arbetet på något sätt från tidigare arbetsmetoder?

Alliansmodellen innebär att planeringen och utförandet framskrider nästan jämsides. I normala fall börjar vi installera ventilationssystemet först när planerna är färdiga. Nu har jag varit med och påverkat planeringen och upphandlingen – jag har hjälpt till att hitta den bästa lösningen. Det innebär också fler möten för mig än under en vanlig ventilationsentreprenad.

Berätta om en minnesvärd händelse i alliansen eller på H-husets byggplats!

Jag kan inte komma på något speciellt just nu. Den här pandemisituationen är förstås speciell och på grund av detta är jag på byggplatsen bara två dagar i veckan. I övrigt jobbar jag på distans och de dagarna sitter jag mestadels med hörlurar på öronen och deltar i distansmöten.

Vad hoppas du att invånarna inom Vasa sjukvårdsdistrikt tänker om det här projektet?

Jag är övertygad om att H-husets moderna och högklassiga utrymmen ger invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt utrymmen där det är tryggt att uträtta ärenden och personalen friska och funktionella utrymmen att arbeta i.

Vad gör du på fritiden och vilken är din favoriträtt?

Jag köper gamla hus och renoverar dem. För tillfället renoverar jag ett hus i Ilmola, som vi ska flytta till sen när det blir färdigt. Jag tycker också om att resa, men det har jag fått ta paus med på grund av pandemin.

Jag tycker om mexikansk mat. Jag har bott i Mexiko några år och blev förtjust i maten där. I Finland finns det tyvärr bara en enda restaurang i Helsingfors som serverar äkta och god mexikansk mat.

 

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adresser till projekt- och byggkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer