Tomi Vikström – projektchef för det fasta möblemanget

Tomi Vikström
Projektchef
Porin Puukaluste Oy

Vilken är din roll i alliansen Bothnia High 5? Vilka uppgifter innebär det?

Jag är projektchef för vår entreprenad som gäller det fasta möblemanget. Jag är arbetsledare för möbelmonteringen och kontaktperson till huvudentreprenören. Vår uppgift är att tillverka och montera det fasta möblemanget i H-huset.

Det största jobbet görs på vår fabrik i Björneborg, där möblerna tillverkas. Vi levererar många olika slags möbler till H-huset. Vi tillverkar till exempel fasta möbler för olika typer av verksamhetsutrymmen. Möblerna innehåller många slags mekanismer och material som underlättar användningen. 

Det totala antalet möbler i H-huset är enormt. Omfattningen syns också i antalet leveranser från vår fabrik. Sedan februari 2021 har vi nästan varje vecka skickat en långtradare med möbler från Björneborg till Vasa. Nu i slutet av oktober 2021 har 80–90 procent av de fasta möblerna levererats.

Hur syns ditt arbete när projektet är avslutat? Vad innebär det för kunden?

Även om våra möbler bara utgör en del av helheten, kommer de garanterat att synas för alla som besöker H-huset. Det finns inte särskilt många rum som inte innehåller någon möbel från oss.

Jag tycker arkitekterna har lyckats mycket bra med sitt arbete, börjande från möbelritningar och materialval. Färgsättningen är måttfull och stilig, och möblerna är välfungerande och av hög kvalitet. Sjukhusbyggnaden blir en varm miljö för både personalen och kunderna.

Hur märks alliansmodellen i ditt arbete? Vad tycker du om att arbeta i en allians?

Alliansmodellen har inte direkt påverkat vårt arbete. När vi inledde arbetet var möbelplanerna redan färdiga.

I alliansmodellen har entreprenörer från olika branscher deltagit i projektet redan vid planeringsmötena. Det kan vara en orsak till att planerna, åtminstone för vår del, har ändrats ytterst lite i efterhand, trots projektets storlek.

Också i övrigt har alliansen lyckats väl med planeringen av olika arbetsfaser. Varje byggnadsdel och våning har utgjort ett eget så kallat taktområde. När det har blivit vår tur, har utrymmena varit i fint skick och det har varit lätt att börja montera möblerna. Det här har varit den mest välstädade byggarbetsplatsen jag har varit på. Det kan vara en orsak till att samarbetet har löpt smidigt. Också entreprenörerna förstår nu varandras arbete på byggplatsen bättre och har lättare kunnat beakta varandras arbetsfaser.

Vad hoppas du att invånarna inom Vasa sjukvårdsdistrikt tänker om H-huset? Vad tänker du själv om projektet?

Jag tvivlar inte alls på att invånarna i sjukvårdsdistriktet är nöjda med den här sjukhusbyggnaden. Jag hoppas att också personalen är nöjd med möblerna i vårdutrymmena. Utrymmena kommer att vara stiliga och ha en varm stämning. Man kan inte låta bli att tycka om dem!

Det här har varit det största projektet under Porin Puukalustes 40-åriga historia, även om vi också tidigare har medverkat i stora projekt. Det har varit en ära att vara med i det här projektet, och jag tror att det märks också på möblernas kvalitet och funktionalitet.

Vad gör du på fritiden?

Jag är volleybolltränare. Jag har varit aktiv inom grenen hela mitt liv, och min 13-åriga son går nu i pappas fotspår. Jag är en av tränarna i hans lag i Vammalan lentopallo och vi deltar i föreningens träningar tre gånger i veckan. Utöver det njuter jag av skogen och tränar gärna på utomhusidrottsplatser, där jag samtidigt får frisk luft. På veckoslutet tycker jag om att fiska och vara på stugan med min familj. Jag är också en ivrig renoverare och har alltid något projekt på gång…

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adresser till projekt- och byggkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer