© Vasa sjukvårdsdistrikt 2018

Servicekedjans kontaktpersoner

• Koordinerande avdelningsskötare Heidi Kotanen, Vasa centralsjukhus
  • Näringsterapeut Laura Sohlo, Vasa centralsjukhus

Allmänna riktlinjer för vård av fetma och övervikt

• Syftet är att förebygga och vårda sjukdomar i anslutning till eller förorsakade av fetma, och att förbättra funktionsförmågan och livskvaliteten för patienterna.
  • Målsättningen med vårdinsatserna och stödet är minst 5-10 % viktminskning genom minskat energi-intag och ökad energiförbrukning.
  • Förutästtningar för att uppnå målsättningar är att uppnå hållbara positiv livstilsförändring och viktminskning.

Arbetsgruppens målsättningar

• Klargörande av sjukhusets interna processer i anslutning till vården av patienter med fetma och övervikt, som har tilläggsjukdomar förknippade med fetman och med en pågående vårdrelation i Vasa centralsjukhus
  • Stöda vården av patientgrupperna på sjukvårdsdistriktets område och klargöra ansvarsfördelningen
  • Skapa samarbetsnätverk på Vasa sjukvårdsdistrikts område
  • Gemensamt material sparas till webbplatsen www.hoito-ohjeet.fi (gemensam nättjänst för vårddirektiv inom Erva specialupptagningsområdet)

Patientgrupper

Arbetsfördelning mellan specialsjukvården och primärhälsovården

• Läkare eller annan vårdpersonal på Vasa centralsjukhus gör remiss till näringsterapeuten.
  • Utvärderingsbesök kan ordnas till näringsterapeuter på Vasa centralsjukhus om näringsterapeuttjänster inte finns /kan ordnas inom ramen för bashälsovården.
  • Uppföljningen sker därefter inom primärhälsovården i enlighet med rekommendationer. Uppföljningsbesöken planeras inom primärhälsovården.
  • Sjukhusets näringsterapeuter är vid behov i kontakt med primärhälsovårdens namngivna kontaktpersoner.
  • Vården för patienter med ett aktivt vårdförhållande till Vasa centralsjukhus p.g.a. tilläggssjukdomar i anslutning till övervikt hör under sjukhusets vårdansvar.
  • Konsultationer riktade till Vasa centralsjukhus näringsterapeuter görs antingen per telefon eller på förhand enligt överenskommelse (bokad tid) via distanskontakt.

Undersökningar (näringsterapeuter)

• Till de ovannämnda patientgrupperna kan ordnas med utvärderingsbesök till sjukhusets näringsterapeut, om näringsterapeuters tjänster inte finns tillgängliga inom patientens bashälsovård. I övriga fall hänvisas patienten till näringsterapeut inom egen bashälsovård.
  • Näringsterapeuten gör en helhetskartläggning av patientens problem i anslutning till näring och ät-beteende (check-lista):
    • patientens egna målsättningar, önskemål och motivation
    • kost/ diet
    • problem i anslutning till näringsintag (t.ex. p.g.a. allergier)
    • matbeteende/ ätstörningssymptom (några frågor från BITE frågeformulär)
    • motion
    • viktindex (BMI)
    • kartläggning av fetmans följdsjukdomar och medicinerna (från patientuppgifterna/ remissen)
    • skriftlig matplan

Primärhälsovårdens ansvar och uppgifter

• Vid behov ordnas 1-5 uppföljningsbesök för patienten, med ca 1-2 månaders uppföljningsintervall.
  • Ordnande av individuell handledning och/eller vikt- och motionsgrupper.
  • Anordnande av kostrådgivning som en del av övrig handledning och rådgivning, t.ex. i samband med besök på skötare eller annan hälsorådgivning.

Vård- och stödmetoder inom primärhälsovården

Formerna för icke-medicinsk vård och stöd är bl.a:

• Individuell handledning med syfte är att stegvis främja förändringar i motions- och kostvanor, och upprätthållandet av lyckad viktminskning.
  • Näringsterapeuternas uppgjorda uppföljningsblankett som stöd för patienthandledning.
  • Handledning i grupp för att uppnå små livsstilsförändringar. Stödformen passar för utvalda patienter som är motiverade till förändring.
  • Vid behov VLC-diet (very low caloric diet).

Behov av psykiatrisk sjukskötares stöd

• Behovet av psykiskt stöd för patienten bör utvärderas i följande situationer (fetma hos vuxna):
    • patienten är inte motiverad till de beteendeförändringar som krävs för viktminskning (förändringar i kost- och motionsvanor)
    • patienten har symptom på hetsätning (på basen av resultat i genimförd screening)
    • patienten uppvisar symptom på depression eller annan psykisk ohälsa
  • Operation lämpar sig som vårdalternativ för patienter med kraftig övervikt, och för vilka konservativa vårdmetoder inte medför hållbar viktminskning.

Anvisningar

Stödmaterial för patienthandledning (avsett för professionella)

Material som kan beställas:

Arbetsgrupp

• Näringsterapeut Terhi Harju, Vasa stads social- och hälsovårdsverk
  • Sjukskötare Ann-Katrin Svens, Korsholms HVC
  • Näringsterapeut Ida-Lina Lagus, Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad
  • Hälsovårdare Susanne Häggman, Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad
  • Näringsrådgivare Anna Söderback, Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård (K5)
  • Avdelningsskötare Susanna Heinonen, Vasa centralsjukhus
  • Diabetesskötare Johanna Lindman-Jusslin, Vasa centralsjukhus
  • Biträdande avdelningsskötare Eva Lerstrand, Vasa centralsjukhus