© Vasa sjukvårdsdistrikt 2018

• Avdelningsskötare Heidi Kotanen, Vasa centralsjukhus
  • Näringsterapeut Laura Sohlo, Vasa centralsjukhus

Servicekedjans målsättningar

• Syftet är att förebygga och vårda sjukdomar relaterade till eller förorsakade av fetma, samt att förbättra funktionsförmågan och livskvaliteten för patienterna.
  • Målsättningen med vårdinsatserna och stödet är minst 5-10 % viktminskning genom minskat energi-intag och ökad energiförbrukning.
  • Målsättningen är att upprätthålla positiva livstilsförändringar.
  • Gemensamt stödmaterial finns tillgängligt på webbplatsen www.hoito-ohjeet.fi (gemensam nättjänst för vårdanvisningar inom Erva specialupptagningsområdet)

Arbetsgruppens målsättningar

• Klargörande av sjukhusets interna processer i anslutning till vården av patienter med fetma och övervikt, som har tilläggsjukdomar förknippade med fetman och med en pågående vårdrelation i Vasa centralsjukhus
  • Stöda vården av patientgrupperna på sjukvårdsdistriktets område och klargöra ansvarsfördelningen
  • Skapa samarbetsnätverk på Vasa sjukvårdsdistrikts område

Patientgrupper

Arbetsfördelning mellan specialsjukvården och primärhälsovården

• Utvärderingsbesök kan ordnas till Vasa centralsjukhus näringsterapeuter om näringsterapeuttjänster inte finns /kan ordnas inom ramen för patientens bashälsovård.
  • Uppföljningen sker därefter inom primärhälsovården i enlighet med rekommendationer, planeringen av uppföljningsbesöken planeras inom primärhälsovården.
  • Sjukhusets näringsterapeuter är vid behov i kontakt med vårdkedjans kontaktpersoner inom primärhälsovården.
  • Vården för patienter med ett aktivt vårdförhållande till Vasa centralsjukhus gällande tilläggssjukdomar i anslutning till övervikt hör till sjukhusets ansvar.
  • Konsultationer riktade till Vasa centralsjukhus näringsterapeuter görs antingen per telefon eller på förhand enligt överenskommelse (bokad tid) via VideoVisit distanskontakt.

Undersökningar (näringsterapeuter)

• Till de ovannämnda patientgrupperna kan ordnas med utvärderingsbesök till sjukhusets näringsterapeut, om näringsterapeuters tjänster inte finns tillgängliga inom patientens bashälsovård. I övriga fall hänvisas patienten direkt till ëgen näringsterapeut inom bashälsovården.
  • Näringsterapeuten gör en helhetskartläggning av patientens näringsproblem (check-lista):
    • patientens egna målsättningar, önskemål och motivation
    • kost/ diet
    • problem i anslutning till näringsintag (t.ex. p.g.a. allergier)

Primärhälsovårdens ansvar och uppgifter

• Vid behov ordnas 1-5 uppföljningsbesök för patienten, med ca 1-2 månaders uppföljningsintervall.
  • Ordnande av individuell handledning och/eller viktminskningsgrupper.
  • Anordnande av kostrådgivning som en del av övrig handledning och rådgivning, t.ex. i samband med besök på skötarmottagning.

Vård- och stödmetoder inom primärhälsovården

Icke-medicinska vård- och stödformer är bl.a:

• Individuell handledning med syfte att stegvis främja förändringar i motions- och kostvanor samt att stöda upprätthållandet av lyckad viktminskning.
  • Näringsterapeuternas uppgjorda uppföljningsblankett som stöd i patienthandledning.
  • Handledning i grupp för att uppnå livsstilsförändringar. Stödformen passar för utvalda patienter som är motiverade till förändring i sin livsstil.
  • Vid behov testas lågkaloridiet.

Behovet av psykiskt stöd

• Behovet av psykiskt stöd för patienten kan följas upp i följande situationer:
    • patienten är inte motiverad till de beteendeförändringar som krävs för viktminskning (förändringar i kost- och motionsvanor)
    • patienten har symptom på hetsätning (på basen av resultat i genimförd screening)
    • patienten uppvisar symptom på depression eller annan psykisk ohälsa
  • Operation lämpar sig som vårdalternativ för patienter med kraftig övervikt, och för vilka konservativa vårdmetoder inte medför hållbar viktminskning.

Anvisningar

Stödmaterial för patienthandledning (avsett för professionella)

Material som kan beställas:

Arbetsgrupp

• Näringsterapeut Terhi Harju, Vasa stads social- och hälsovårdsverk
  • Sjukskötare Ann-Katrin Svens, Korsholms HVC
  • Näringsterapeut Ida-Lina Lagus, Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad
  • Hälsovårdare Susanne Häggman, Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad
  • Näringsrådgivare Anna Söderback, Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård (K5)
  • Avdelningsskötare Susanna Heinonen, Vasa centralsjukhus
  • Diabetesskötare Johanna Lindman-Jusslin, Vasa centralsjukhus
  • Biträdande avdelningsskötare Eva Lerstrand, Vasa centralsjukhus