Anna Erola

Född: 12.9.1985 i Laihela

Bor: Böle, Korsholm (Vasaregionen, uppvuxen i Gerby-Västervik)

Utbildning: Barnmorskexamen från Yrkeshögskolan Novia 2010

Karriär: Barnmorska på Vasa centralsjukhus sedan 2009

Familj: Sambon Magnus, 3-åriga Wilson och halvåriga Amelié, rottweilern Daddy

Intressen: Hästar och sport, friluftsliv, skidning

Äter helst: En god oxfilé

Dricker helst: Rödvin

Varför ville du bli barnmorska?

Jag ville vara en del av den händelse som är det finaste i livet. Jag har alltid själv velat bli mamma och det har känts som det bästa i livet.

Vad går ditt jobb ut på som barnmorska?

Som barnmorska i förlossningssalen jobbar jag främst med graviditeter och förlossning, och vi har också hand om gravida med graviditetsproblem. Om t.ex. en förlossning hotar att sätta igång alltför tidigt kommer patienten till oss, vi har också hand om patienter med havandeskapsförgiftning och andra gravida som kräver observation. En barnmorska kan också jobba med kvinnosjukdomar och gynekologiska patienter, och t.ex. missfall och aborter.

Hurdant är det att jobba som barnmorska?

Det är intressant och kräver ganska mycket. Man måste kunna anpassa sig - ibland är det väldigt lugnt och ibland är det hastiga vändningar och intensivt. Relationen patient-barnmorska är väldigt intensiv så länge förlossningen pågår. Det är lika härligt varje gång att sköta en förlossning, jag tror aldrig jag blir trött på det. Det är så häftigt och en så lycklig stund. Det allra bästa är nog ändå tacksamheten hos föräldrarna efteråt.

Mest utmanande i ditt arbete?

Svårast är förstås när man känner oro för föräldern eller barnet i magen, då man märker att någondera inte mår bra. I akuta fall måste man vara verkligt snabb, tänka fort och agera snabbt. Det kan handla om minuter och i vissa allvarliga fall måste vi snabbt få iväg mamman till operationssalen. Det är förstås sällan som det händer, mestadels är det lyckliga stunder. Oftast är utgången bra och då får man en stor kick. Om vi fattar beslut om ett akut kejsarsnitt och det föds en välmående bebis, då vet man att vi handlat rätt. Hursomhelst får man vara beredd på att man någon gång under karriären får vara med om svåra stunder också.

Har du något extra fint minne från ditt jobb som du vill dela med dig av?
Om man vet att ett par haft svårt att få barn och gått igenom många missfall, och när det då äntligen har kommit så långt att man får hjälpa dem vid förlossningen och de får ett friskt barn - den glädjen är otroligt djup med mycket i bakgrunden.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en barnmorska?
De flesta av oss har ett kall för yrket, vilket betyder att man har hjärtat med på ett helt annat sätt. Vi är jättestolta över det vi håller på med.  Sedan är det bra att kunna skapa trygghet hos den födande kvinnan och stödpersonen och det behövs ett stort hjärta för att kunna leva sig in i vad patienten går igenom. Man ska också vara en ganska bra människovetare. Vårdförhållandet är kort och intensivt, det finns inte mycket tid att lära känna varandra. Vi måste också vara bestämda ibland. Då patienten är riktigt sjuk har hon kanske inte förmågan att avgöra vad som är bäst för henne själv eller barnet, och då kanske man behöver någon som säger var skåpet ska stå.

Jobbet på Vasa centralsjukhus?

Det känns jättefint att få jobba på ett Baby Friendly Hospital – i hela Finland finns det ju bara ett enda annat sjukhus som har certifikatet i kraft för tillfället. Det kräver ekonomiska satsningar och flera års hårt arbete. Hela vårt arbetssätt stöder den första amningen och kontakten mamman och babyn emellan. Vi vill satsa på de små bebisarna och se till att de får en bra start i livet.

Hur trivs du i förlossningssalen?

Jag trivs jättebra med kollegorna och arbetet. Jag tycker om mitt jobb och vi har jätteroligt på jobbet och skrattar en hel del. Vi är alla likasinnade människor.

Vilka är dina framtidsplaner?
Jag vill fortsätta jobba som barnmorska här på centralsjukhuset, men det skulle också vara roligt att lära ut mina barnmorskekunskaper. Jag tycker så mycket om mitt arbete här på sjukhuset, så jag tror inte jag kunde göra något helt annat.

Varför vill du bo i Vasa?

Jag älskar Vasa. Jag har växt upp intill havet och kan inte tänka mig att bo någonstans där det inte finns hav och skärgård. När jag var liten tillbringade jag alla somrar vid havet. Vasa är helt lagom – inte för stort, inte för litet och passligt med utbud och service. Här finns vacker natur, min släkt och de flesta vänner.  Jag har märkt att de flesta av mina vänner som har studerat på annat håll till sist återvänt hit.

Vad är bäst med Vasa?

Havet. Det bara är så. Vi är båtmänniskor och villamänniskor.

Text: Charlotta Järf, bild: Katja Lösönen

Karriärsberättelser

I vår bloggserie presenteras centralsjukhusets personal.
03.03.2016 VKSadmin