Träningarna löper lekande lätt då man har roligt tillsammans.

Stämningen är munter och genuint tvåspråkig då akutens gäng avslutar sin löpträning med tänjningar framför Sandvikens villa. En del av dem har ett maratonlopp framför sig nästa år, en del en halvmara och vissa av dem ska springa tio kilometer. Entusiasmen är påtaglig - ifjol deltog 22 personer från akuten i en halvmara i Helsingfors, och av dem var till och med 18 debutanter.

- Vi sporrar varandra hela tiden – det är så roligt att röra på sig tillsammans, hojtar alla i gänget.

Alla i gänget, som nu tränat ihop i ett år, jobbar på Vasa centralsjukhus akutpoliklinik eller har tidigare jobbat där.

- Men vårt träningsgäng är nog öppet för nya intresserade medlemmar, säger avdelningsskötaren för samjouren, Ann-Katrin Brandtberg, som leder träningsgruppen och som har en bakgrund som friidrottscoach.

Hur rör ni på er?

- Vi motionerar mångsidigt. Vi kör till exempel gemensamma gympass. Ibland har vi också provat på exempelvis kampsport, dansinspirerad sh’bam och afrodans. Som ledare fungerar någon ur vårt eget gäng eller så våra bekanta.

När tränar ni?

- Vi tränar på olika tider, eftersom alla inte alltid kan delta i träningar kvällstid på grund av treskiftesarbete.

Är ni uppmärksamma på vad ni äter?

- Huvudlinjerna måste naturligtvis vara i skick - men när vi unnar oss något blir det både glass och godis…

Hur kopplar ni av?

- Med träning, förstås! ropar någon i gänget.

- Till exempel skidåkning är verkligen avkopplande, hojtar en annan.

05.01.2016 VKSadmin