Terttu Tyni öppnar sin dörr hemma i Jakobstad störtar den hurtiga Nana glatt fram till besökarna för att hälsa och ta emot krafsningar. Den ett par år gamla labradoren är Tynis femte ledarhund. Alla fem hundar har hon fått via Vasa centralsjukhus.

I hemmets bekanta miljö rör sig Tyni smidigt, men då hon rör sig utomhus behöver hon hjälp. Sin första ledarhund fick hon i början av 1980-talet då förändringar i den gula fläcken hade gjort den då trettioåriga kvinnan nästan helt blind. Tack vare hunden blev hon friare och självständigare i vardagen.
– I det skedet kunde jag se litet ännu på dagen, men inte på kvällen. Så det kändes bra då jag kunde ta en promenad och röra på mig med hunden även i skymningen.

Lekfulla elever

I Finland uppföds och utbildas ledarhundarna av ledarhundskolan som upprätthålls av Synskadades förbund samt av två mindre, privata aktörer. Skolorna föder upp valpar, men när de nått den ålder då de kan överlåtas till deras vårdfamilj, flyttar de in hos familjerna där de får leva ett helt vanligt hundliv. Hundarna socialtränas på ett speciellt sätt, och görs exempelvis
vana med människoskaror, hissar och trappor så de inte ska vara rädda för dem, inte ens på äldre dagar. Lynnet och hälsan testas då hunden är 1–1,5 år gammal, och i det här skedet gallras cirka hälften av hundarna bort från ledarhundsverksamheten. Den egentliga ledarhundsutbildningen varar 5–6
månader.

Hela artikeln finns i Hembesöket.

05.12.2016 VKSadmin