Värker du i ryggen? Hela 85 procent av finländarna lider ibland av ryggbesvär. En del av problemen beror på säsongsartade olycksfall eller arbeten, såsom halkolyckor eller för mycket räfsning. En del besvär beror på att man suttit för länge i en dålig ställning.

Vasa regionala företagshälsovårds företagsfysioterapeuter Karin Norrgård och Anette Utriainen samt fysioterapeut Salla Nåhls vet var man får värk om man sitter för länge:
– Om ryggen och höften känns stel så har du suttit för länge. Har du en dålig stol måste du spänna rygg- och sätesmusklerna, vilket naturligtvis förvärrar ryggbesvären.

Kom ihåg hållningen och undvik felställningar

En bra stol hjälper till att hålla en bra hållning och fungerar konkret som en stöttepelare. I arbetet sitter många med god hållning, men hemma stupar man ner i soffan. Kvinnor och män sitter ofta fel på olika sätt.
– Hos kvinnorna riktas trycket mot ländryggen, då männen igen sitter hopsjunkna. Kvinnor sitter för högt och ser ut som de skulle göra sig redo för att ta flykt, vilket inte är bra för svanken. Dessutom drar de in naveln mot ryggraden, vilket gör det svårt att andas. Männen igen sitter för lågt och framåtlutade i en hopsjunken ställning, berättar företagsfysioterapeut Anette
Utriainen.

Läs hela artikeln i Hembesöket som utkommer nästa vecka.

30.11.2016 VKSadmin