Erfarenhetsexperterna har under livets gång lidit av olika psykiska störningar, allt ifrån djupa skräcktillstånd till svåra depressioner. Nu vill de nyutexaminerade psykiatriska erfarenhetsexperterna berätta om hur de insjuknade och visa sina olycksbröder- och systrar att det är möjligt att klara av även svåra situationer.

 

Jag ville bli erfarenhetsexpert för att…

…jag hade varit djupt deprimerad och sjuk redan i en längre tid och kunde inte kämpa emot sjukdomen längre. Jag ser det som en viktig milstolpe då jag fick en ny vårdare som berättade för mig om utbildningen för erfarenhetsexperter. Till en början var jag en aning orolig för att jag inte skulle våga berätta om min sjukdom och mina erfarenheter till någon annan än min vårdare, men på kursen kände jag mig alltid välkommen i gruppen.

 

På utbildningen för erfarenhetsexperter har jag lärt mig…

…mycket av de andras berättelser och har närmat mig de andra deltagarna, trots att det i början var svårt att öppna sig för de andra. Det har varit lättande att märka att det finns andra som haft liknande erfarenheter. Jag vet att jag inte är ensam med mina erfarenheter. Kursen har gett mig en kraft och tro på att jag kan fortsätta med mitt liv. Jag förstod också att jag först måste förmå lyssna på mig själv för att kunna hjälpa andra.

 

Då jag ville blir frisk…

…åkte jag till Thailand där jag blev instruktör i yin yoga. För tillfället lär jag ut yoga i Närpes.

 

Jag skulle gärna hjälpa…

…flyktningar, som det finns ganska många av i Finland. Livsstilen i Finland är ganska jäktig och annorlunda i jämförelse med många andra kulturer. På kursen har jag också lärt mig nya färdigheter som jag kan använda för att hjälpa andra.

 

Jag hoppas att jag i framtiden…

...ska få hålla utbildningar för till exempel någon förening och träffa olika människor. För mig spelar det inte så stor roll med vad jag arbetar för uppgifter som erfarenhetsexpert. Jag tror att det finns något större som väntar på mig i framtiden. Jag blir glad då jag får dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa andra.

 

Jag erbjuder mina tjänster som erfarenhetsexpert…

...på svenska och vietnamesiska.

 

Behöver exempelvis din förening en erfarenhetsexpert som kan fungera som utbildare eller stödperson? Då kan du ta kontakt med sjukskötare Camilla Pitkänen (fornamn.efternamn(at)vshp.fi)

 

18.05.2016 VKSadmin