Livsmiljö: Tar emot kunder i ett bo nära poliklinikerna. Kan ibland också ses på avdelningar. Tar alltid en matpaus i sjukhusets matsal. Reviret ska också utvidgas till Roparnäs.

Igenkänningstecken: På Vasa centralsjukhus förekommer det en honflock av näringsterapeuter. En del kommer från fjärran och en del hör till stambefolkningen. Kan vara svåra att identifiera: Smälter in i mängden av patienter i sina egna kläder, men har ofta också med sig nyckelknippa, personkort och arbetstelefon. Kan ibland också vara iklädda en vit jacka.

Specialitet: Universitetsexamen i näringsterapi. Är alltså experter på bra mat och ätande.

Fördomar: Kollar vad och hur andra äter. Småpetiga paragrafryttare.

Mål och värden: Kostplanering där man inte glömmer en avslappnad och individuell inställning till mat och inte heller att man ska njuta av maten.

Här några tips som vi alla kan ha nytta av i vår vardag:

- Ät rikligt med grönsaker, frukter eller bär vid varje måltid

- Ät 4–5 måltider jämnt under hela dagen, undvik långa pauser mellan måltiderna

- Måttligt av salt och hårda fetter, gynna vegetabiliska oljor

- Ät mångsidigt

- Kalasa sällan, men med gott samvete

- Njut av maten med alla sinnen! Undvik jäkt och ät dig inte proppmätt.

Näringsterapeuter

Vasa centralsjukhus näringsterapeuter