I torsdags (21.9.2017) besökte barnmorskeförbundets ordförande Millariikka Rytkönen Vasa och Vasa centralsjukhus. Besöket var en del i hennes turné där hon besöker alla 16 barnmorskeföreningar.

- Att vara barnmorska är världens bästa jobb! Vi får dela betydelsefulla händelser i människors liv, både det goda och det sorgsna, säger Millariikka Rytkönen.

Millariikka rytkönen
Nationellt är det svårt att sysselsätta barnmorskor inom yrket. Det utexamineras för många barnmorskor i relation till arbetstillfällen. Anledning till minskade arbetstillfällen har delvis att göra med minskade födslar men arbetsbilden har också förändrats.

-Det är glädjande att vården för kvinnorelaterade sjukdomar har utvecklats. Nuförtiden görs större ingrepp på poliklinikerna istället för på avdelning, men det har också lett till att barnmorskans arbete minskat. Kombinationen av att arbetet minskar och att för många utexamineras är en stor utmaning för barnmorskan idag.

Under besöket på centralsjukhuset berömmer Rytkönen den varma känslan man får i Vasa.

- Det är en välkomnande atmosfär här. Fast det är ett centralsjukhus, ett stort sjukhus, får man en varm känsla. Det är ett fint ställe och människorna är så vänliga.

Vasa centralsjukhus sticker ut bland de andra förlossningssjukhusen med att man är ett babyvänligt sjukhus och innehar Baby Friendly Hospital- certifikatet och med tvåspråkigheten.

- Här finns en rikedom, en genuin tvåspråkighet, det är fantastiskt att man kan betjäna kunder på deras känslospråk, säger Rytkönen.

25.09.2017 Redaktion_Toimitus