För att uppmärksamma att Finland fyller 100 år kommer de nyfödda i Vasa att få en blåvit, stickad mössa i år. Mössorna stickas av frivilliga, och hittills har sjukhuset redan fått in 850 mössor. På måndagseftermiddag hade redan 97 småttingar fått en liten blåvit mössa på sitt huvud.

Bara en bråkdel av alla mössor får rum i barnmorskan Annika Carlsons famn.

Mössor har flitigt stickats runtom hela landskapet och Finland, och en del mössor har till om med skickats från Sverige.

– Det är folk från trakten samt släktingar och bekanta till dem som varit
   flitiga, säger barnmorskan Annika Carlson.

Med den här farten kommer vi ha att ha nått det antal som vi behöver redan innan sommaren, men det finns ännu arbete kvar för vi behöver ännu 600–700 mössor. Så med andra ord finns det ännu bra med tid att delta i stickningstalkot.

Föräldrarna får välja mössa på förlossningen då de ska till avdelningen.

Barnmorskorna tar emot mössor på sjukhuset ett par gånger i månaden. Nästa möjlighet att komma med mössor till centralsjukhusets huvudaula (nära kantin) infaller den 2 februari kl. 18.00–18.30 och den 9 februari kl. 16.30–17.00. Om du inte har möjlighet att komma med din mössa så kan du alltid posta den till sjukhuset med adressen: VCS, B4 förlossningssalen, Sandviksgatan 2-4 65130 Vasa. Det lönar sig att följa med stickningstalkot på Facebook för där finns det aktuell information om talkot.

Enligt anvisningen ska man sticka en blåvit mössa – med två färger kan man få många olika versioner.

02.02.2017 VKSadmin