På lördagen den 14 oktober vimlar det av folk i Vasa centralsjukhus nedre aula. Vi förväntar oss att aulan ska fyllas av havande mammor, makar och stödpersoner. Den här gången är evenemanget i oktober en aning annorlunda än våra tidigare evenemang, eftersom vi nu samtidigt firar den internationella amningsveckan, och därför kan man nu den här gången bekanta sig med amningshjälpmedel och diskutera med våra amningsexperter då man väntar på sin tur att få besöka förlossningssalen och BB-avdelningen.

Temat för den internationella amningsveckan i år är Sustaining breastfeeding together (Amning är ett lagarbete). Det här temat har valts för att få oss alla att fundera över vikten av amning och hur amning kan stödas som ett bredare fenomen i samhället. Amning är inte något som bara berör en mamma och ett barn, för en lyckad amningsupplevelse påverkas också av attityderna i det omgivande samhället. På amningsveckan vill vi påminna om att alla möten där man för amning på tal eller fokuserar på amning kan påverka hur väl amningen lyckas. I Finland har man i år valt att lyfta fram en positiv inställning till amning på offentliga platser till diskussion. Redan år 2013 fick Vasa centralsjukhus ett certifikat som ett Babyvänligt sjukhus. Och vi arbetar redan nu för att vi ska få det förnyat på hösten nästa år. Det finns alltid något att utveckla och vårt mål är att bli ännu bättre på att stöda amning.

Här på förlossningsenheten har vi många saker att vara glada och stolta för.

1)     Från och med juli i år har nästan alla föderskor som önskat sig ett familjerum fått ett sådant rum. Hos oss kan vilket patientrum som helst omvandlas från ett dubbelrum till ett familjerum. I familjerummet kan maken vara tillsamman med mamman och bebisen dygnet runt. På så sätt får maken också en möjlighet att bekanta sig med den nya familjemedlemmen och öva sig på att ta hand om bebisen tillsammans med mamman.

2)     Från och med i vår har vi också allt oftare kunnat erbjuda mammor som fött sin bebis genom kejsarsnitt en möjlighet till hudkontakt. Det här betyder att bebisen redan på operationsbordet lyfts till mammans bröst genast efter födseln och att hudkontakten fortsätter på uppvakningen. I ett ideal läge kan bebisen vara i hudkontakt ända till avdelningen.

3)     I skrivande stund har byggarbetare tagit över den tämligen kvinnodominerade förlossningssalen, för de arbetar med att installera ett nytt badkar i salen. Badrummet borde stå klart tills vi har öppet hus. Globalt betraktat har vi nu en sällsynt möjlighet att erbjuda föderskor och makar en möjlighet att bada bastu under öppningsfasen, men dessutom har vi också ett glänsande nytt badkar som kan användas för smärtlindring och avslappning.

Välkommen att bekanta er med vår verksamhet – vi väntar på er!

Nästa gång håller vi öppet hus i slutet av januari 2018.

Kaisa Muikku, koordinerande avdelningsskötare på förlossnings- och gynekologiska avdelningen

05.10.2017 Redaktion_Toimitus