Coronavirus (COVID-19)

En epidemi orsakad av ett nytt coronavirus COVID-19 bröt ut i Kina i början av året. Viruset smittar mellan människor via droppsmitta. Sjukdomssymtomen är bland annat feber, hosta och andnöd.

Mer information får du på THL:s sidor:

Sök information från rätt ställe!

  1. Om du behöver allmän information om coronaviruset, läs informationen på THL.fi. Du kan också ringa det allmänna rådgivningsnummret 0295 535 535 eller ditt områdes telefonnummer för rådgivning. Det allmänna rådgivningsnummret ger allmän information om coronaviruset på vardagar klockan 8–21 och på veckosluten klockan 9–15. Telefonrådgivningen ger inte hälsorådgivning eller handledning vid akuta symtom.

  2. Om du har symtom och känningar som tyder på coronavirusinfektion, fyll i en coronavirus-symptombedömning på Omaolo.fi. Efter det ska man vid behov ta kontakt med den egna hälsostationen.
    En länk till omaolo.fi-tjänst.

  3. Om du har symtom och funderar på att gå till jouren, ring jourhjälpen 116117 eller ditt områdes telefonnummer för rådgivning.Jourhjälpen är en rådgivnings- och handledningstjänst för social- och hälsovården. Tjänsten ordnas av sjukvårdsdistrikten.

  4. Om det gäller en nödsituation, ring nödnumret 112.


Det är viktigt att de som verkligen behöver hjälp, får det. Kontakta därför på rätt sätt.

THL anvisar:

Om du har lindriga symtom på en luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, ont i halsen, muskelvärk eller feber, ska du vila och stanna lugnt hemma. Hålls hemma tills symtomen gått över.

Läget i Vasa sjukvårdsdistriktet 29.5

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är lugnt. Den normala verksamheten på Vasa centralsjukhus ökas, samtidigt som man är väl förberedd på övergå i full beredskap om läget förändras.

Bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt: 62 (igår 61)
Totala antalet tagna prov: 2311 (vi uppdaterar antalet dagligen cirka kl. 11)
Antalet tillfrisknat: 59 (vi uppdaterar antalet varje måndag)

Innehållssida

Information om verksamheten på sjukhuset under coronatider

21.04.2020Redaktion_Toimitus

Här hittar du information om sjukhusets verksamhet under coronatider. Här på sidan kan du läsa mer om coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt och här på THL:s...

Läs hela artikeln

För vårdprofessionella

På- och avklädning av skyddskläder

27.03.2020Redaktion_Toimitus

Så här klär du på dig skyddskläder Påklädning av skyddskläder, 2020 (PDF-fil) Kolla in hygienskötarnas video om hur man ska klä på sig skyddskläder:   Så här...

Läs hela artikeln