Coronavirus (COVID-19)
En epidemi orsakad av ett nytt coronavirus COVID-19 bröt ut i Kina i början av året 2020. Viruset smittar mellan människor via droppsmitta. Sjukdomssymtomen är bland annat feber, hosta och andnöd.
Mer information får du på THL:s sidor:
Anvisningar om coronavirus på olika språk
- Institutet för hälsa och välfärd, THL (instructions concerning coronavirus)
- Vasa stad (Coronavirus instructions in different languages)
Sök dig till coronaprovtagning med låg tröskel!
Man tar alltid ett coronavirusprov om man på basis av symtomen har anledning att misstänka att du har smittats av coronaviruset. Typiska symtom är feber, hosta, halsont, andnöd, muskelvärk samt smak- och luktbortfall, i vissa fall även magsymtom såsom diarré.
Gör så här:
- Om du får symtom och känningar som tyder på en coronavirusinfektion, så ska du först fylla i en enkät med frågor om dina symtom på omalo.fi. Följ sedan de anvisningar som du får via tjänsten.
- Vid behov ska man ta kontakt med den egna hälsostationen.
- Om den egna hälsostationen är stängd, exempelvis på veckoslut, så ska du ringa journumret 116117.
- I nödsituationer ska du ringa nödnumret 112.
- Om du behöver allmän information om coronaviruset så hittar du mer information på webbplatsen THL.fi.Du kan också ringa det allmänna rådgivningsnumret 0295 535 535. Det allmänna rådgivningsnumret ger allmän information om coronaviruset på vardagar klockan 8–21 och på veckoslut klockan 9–15. Telefonrådgivningen ger inte hälsorådgivning eller handledning vid akuta symtom.
Provtagning i Vasa centralsjukhus
Du får en remiss till coronaprovtagning via din egen hälsostation. När remissen till provtagningen är klar så får du inom ett dygn ett sms till din telefon med en tid till provtagningen. Om du inte har fått ett sms inom ett dygn från det att remissen blivit klar så kan du ringa Vasa centralsjukhus coronacenter (06 213 5312). Ring inte till det här numret om du inte vill fråga om varför det har gått över ett dygn att få en tid till provtagningen.
Så här hittar du coronavirusprovtagningsområde vid Vasa centralsjukhus:
Läget i Vasa sjukvårdsdistriktet 12.4
Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap på grund av pandemin.
Siffrorna som Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar kan inte jämföras med siffrorna som THL (Insititutet för hälsa och välfärd) ger ut. THL:s uppgifter är siffror som registrerats i registret över smittsamma sjukdomar och sjukvårdsdistriktet rapporterar alltid det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen. Siffrorna i registret för smittsamma sjukdomar uppdateras med en kort fördröjning.
Bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt: 2359 (igår 2358)
Totala antalet tagna prov: 63469
Antalet tagna prov i går: 88
Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet: 41 (uppdaterat 12.4.2021)
Epidemins fas: Vasa sjukvårdsdistrikt återgått till accelerationsfasen fr.o.m. 23.3.2021.
(Obs! Vi uppdaterar antalet dagligen cirka kl. 11)
Kommunernas klassificering enligt incidensen - raporteras inte längre, beslut av coronasamordningsgruppen 19.1.2021
Gällande rekommendationer och begränsningar i Vasa sjukvårdsdistrikt
Vaccinationerna mot coronaviruset
Befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt vaccineras mot coronaviruset i enlighet med den nationella planen. I vaccinationsordningen efterföljs statsrådets förordning, enligt vilken yrkesutbildade inom social- och hälsovården som vårdar covid-19-patienter samt anställda och boende på boendeservice för äldre och omsorgsenheter ska vaccineras först. Merparten av de här kan vaccineras i januari och februari 2021.
Därefter vaccineras över 70-åringar och personer med sjukdomar som ökar risken för allvarlig covid-19-sjukdom. Den övriga befolkningen erbjuds vaccinet efteråt. Vaccinet är frivilligt. Det går inte att med säkerhet säga när vaccinet kan erbjudas åt alla som vill ha det, eftersom tidtabellen i första hand beror på försäljningstillstånden och tillgången.
Varje kommun ansvarar för att de egna invånarna vaccineras. Vaccinerna delas jämlikt ut till kommunerna. I det första skedet beaktas riskgrupperna och i det andra skedet befolkningsmängden.
Vaccinationsläget i Vasa sjukvårdsdistrikt
Vi informerar varje vecka om hur coronavaccinationerna framskrider i Vasa sjukvårdsdistrikt. De meddelade siffrorna är ändå bara vägledande. Närmare information om de vaccin som nu är i bruk hittas på THL:s webbplats. Boosterdosen (den andra vaccindosen) ges 12 veckor efter den första vaccindosen.
(uppdaterad 7.4.2021)
- Social- och hälsovårdspersonal som arbetar i coronarelaterade uppgifter (cirka 900 personer)*: första dosen 99%, andra dosen 66%
- Äldre personer inom boendeservice och institutionsvård (cirka 2000 personer)*: första dosen 84%
- Personer födda år 1941 och tidigare (cirka 11 000 personer): första dosen 99%
- Personer födda år 1942–1951 (cirka 17 500 personer): första dosen 75%
- Personer födda 1952 och efter detta. I den här gruppen vaccinerar man först personer som hör till riskgrupper (cirka 110 000 personer): första dosen 8%
*Observera att personerna som ingår i denna grupp även ingår i uppföljningen av de olika åldersgrupperna. Uppgifterna är riktgivande. Befolkningsmängden i de olika åldersgrupperna baserar sig på befolkningsstatistik per 31.12.2019.
Innehållssida

Gällande rekommendationer och begränsningar i Vasa sjukvårdsdistrikt
Vasa sjukvårdsdistrikt har återgått till epidemins accelerationsfas fr.o.m. 23.3.20211. Det aktuella läget i Vasa sjukvårdsdistrikt hittas här (coronasiffror...
Läs hela artikelnInnehållssida

Anvisningar för besökare
På den här sidan hittar du uppdaterade anvisningar för centralsjukhusets besökare gällande bland annat ansiktsmasksrekommendationen, besöksförbud och besökarantal. Du bekantar dig väl med anvisningarna innan du kommer till sjukhuset!
Läs hela artikelnInnehållssida

Så här tar du på och av ansiktsmasken rätt
Att ta på sig och att ta av sig ansiktsmasken kräver noggrannhet för att förhindra att en smutsig mask medför smittorisk. Kolla in den illustrerade anvisningen för hur du använder ansiktsmasken rätt.
Läs hela artikelnFör vårdprofessionella
På- och avklädning av skyddskläder
Så här klär du på dig skyddskläder Påklädning av skyddskläder, 2020 (PDF-fil) Kolla in hygienskötarnas video om hur man ska klä på sig skyddskläder: Så här...
Läs hela artikeln