I takt med att valborg närmar sig vill Vasa sjukvårdsdistrikt och Vasa stad påminna om att det i år är skäl att fira valborg och första maj hemma. För att kunna stävja coronavirusepidemin är det viktigt att undvika närkontakt med andra än egna familjemedlemmar.

Sammankomster av alla slag nu ska skjutas upp till tiden efter epidemin. Restriktionerna som ställts på grund av coronasituationen kan lättas på först då antalet sjukdomsfall börjar sjunka.

Låt oss tillsammans se till att det inte uppstår nån topp i coronasituationen. Just nu är situationen relativt lugn hos oss och just av den orsaken måste vi ännu försöka följa restriktionerna för sammankomster och hålla kontakt på andra sätt, säger Vasa centralsjukhus tf chefsöverläkare Christian Kantola.

- Varje dag och varje vecka är därför avgörande. Ju bättre vi följer restriktionerna desto snabbare blir vi av med dem, säger Heikki Kaukoranta som är ansvarig läkare för smittosamma sjukdomar i Vasa stad.

Även ungdomarna ska följa restriktionerna för sammankomster

Den 17-åriga gymnasisten och ledamoten i Vasa stads ungdomsfullmäktige Laura Nieminen beskriver hur den här exceptionella tiden har varit ny och utmanande för alla.

-  För varje vecka längtar man allt mer efter kompisar och en normal vardag. Men för att vi ska få den här coronasituationen under kontroll och igen kunna träffa kompisar normalt är det viktigt att vi alla följer de gemensamma anvisningarna. Låt oss alltså stanna hemma på valborg och första maj och också annars, man kan ju vara i kontakt med kompisar t.ex. via videosamtal, uppmanar Nieminen.

Även Österbottens polisinrättning har instruerat alla att stanna hemma över valborg och första maj. Polisen vädjar också starkt till föräldrar och ungdomar för att ungdomarna inte skulle delta i de mycket debatterade massammankomsterna med bilar.

Läs här om tips på virtuellt valborgsfirande! 

29.04.2020 Redaktion_toimitus