En person som bor i Vasa har på tisdagen den 4 augusti konstaterats ha blivit smittad av coronaviruset. Personen har rest med en familjemedlem i Estland, där de båda sannolikt har blivit utsatta för smittan. Familjemedlemmen som bor utanför Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterades ha blivit smittad redan några dagar före personen i Vasa konstaterades vara smittad.

Vasabon har hållit sig i frivillig karantän sedan hen återvände till Finland. Personen har inte rest till Vasa med kollektivtrafik. Under den frivilliga karantänen fick personen symtom, och testades för coronaviruset på fredagen den 31 juli.

Under den frivilliga karantänen har personen ändå handlat på butik och besökt ett gym i Vasa. Gymmet i Vasa har en lista över de personer som samtidigt har vistats på gymmet med den smittade personen. Gymmet har varit i kontakt med vederbörande personer.

Till följd av det konstaterade fallet har två personer i ett annat sjukvårdsdistrikt försatts i karantän eftersom de eventuellt också har blivit smittade.

Den smittade Vasabon mår bra och håller sig isolerad hemma.

05.08.2020 redaktion_toimitus