Margareta har nyligen börjat gå 3 kilometers promenader och vinterbada. Inget märkvärdigt i sig, men för en nyligen opererad ryggpatient känns det fantastiskt att konditionen börjat stiga och att det åter finns kraft i benen.

Efter att ha genomgått tre större operationer på Vasa centralsjukhus, varav två har varit steloperationer av ryggraden, vill hon gärna berätta om vården hon fått hos oss. När vi träffas har det gått sju veckor sedan den senaste steloperationen. Margareta tycker att hon återhämtat sig mycket bra. ”Under hela processen hade jag känslan av att de tog hand om hela mig i Vasa; jag blev aldrig lämnad ensam och behövde inte lida av värk. Personalen var underbar, de har fått mig att känna mig helt trygg ända sedan förundersökningarna. Och speciellt efter att ha fått träffa kirurgen kände jag att jag kunde lita fullständigt på hela teamet. Jag tror att allt från narkos till rehabilitering går bättre då patienten känner sig trygg. Att jag fick använda mitt modersmål och att alla, även de finskspråkiga sköterskorna på avdelningen, kunde svenska var mycket värdefullt. Det är viktigt då det handlar om ens egen kropp”, säger Margareta. Hon uppskattar också den snabba och flexibla processen. ”Väntetiden var bara 1,5 månader och som Larsmobo fick jag ta labbproven och även magnetundersökning i Jakobstad. Det var bara att fråga.”

För Margareta som med sin man lever ett aktivt pensionärsliv, kryddat med vandringsresor världen runt, handlade operationen om livskvalitet. 12 år efter första steloperationen hade det uppstått kotförskjutningar som så småningom begränsade livet mer och mer. Det fick paret att nästan avstå från den långt tidigare inbokade drömresan till Machu Picchu i Peru, men Margareta ville trots allt ta risken. ”Mycket kan gå fel när man blir opererad vid ryggnerverna och resan var min mans dröm sedan länge. Visst var resan tidvis tung och svår för ryggen, men vi visste ju inte om vi alls ska kunna resa i fortsättningen, så det var värt det. Nu känns det så pass bra att vi snart kan börja planera vårt nästa äventyr”, säger en glad Margareta.

Tillbaka till I goda händer -huvudsida

02.05.2019 Redaktion_Toimitus