Under årets första kvartal har man genomfört 1 070 operationer på Vasa centralsjukhus dagkirurgiska enhet. Den minsta patienten vägde bara fyra kilo.

Då en patient kan åka hem samma dag som hon opererats pratar man om en dagkirurgisk åtgärd. Då kommer patienten in för operation hemifrån på morgonen och får åka hem samma dag. Förberedelserna, operationen och återhämtningen efter operationen tar i genomsnitt 4-6 timmar.

Allt fler åtgärder kan genomföras dagkirurgiskt

På centralsjukhusets dagkirurgiska enhet har man under de tre första månaderna i år bland annat opererat ett bråck på en liten bebis och ryggen på en vuxen person. Båda ingreppen är krävande operationer som i allmänhet utförs på universitetssjukhus. Operationerna lyckades bra och patienterna fick åka hem samma dag. Under ett år opererar man cirka 4 000 patienter på dagkirurgin.

– Vår personal är mycket kompetent och kompetensnivån upprätthålls genom kontinuerlig tilläggsutbildning, berättar den dagkirurgiska avdelningens avdelningsskötare Helinä Ahonen.

Dagkirurgiska operationer 1.1–31.3.2017

Gastrokirurgi

Barnkirurgi

Ortopedi

Plastikkirurgi

Urologi

Kärlkirurgi

Allmänkirurgi

Neurokirurgi

Gynekologi

Barnsjukdomar

Ögonsjukdomar

Öron- och näskirurgi

Mun- och käkkirurgi

Situationen med köerna är ganska bra

Operationsköerna till dagkirurgin är överlag korta och man får oftast relativt snabbt tid för operation. I många fall (t.ex. karpaltunnelsyndrom, galloperation) har vi möjlighet att ge operationstid genast efter att man satts i kö. Beroende på vilken typ av ingrepp man köar till, kan väntetiden variera. Ofta kan operationstid ges inom 1-2 månader för t.ex.  bråckoperationer, urologiska, gynekologiska, ortopediska, blodkärls- eller barnkirurgiska ingrepp. Till vissa, mer sällsynta ingrepp måste man ibland vänta lite längre. Patienter som sätts i kö pga. cancer eller annat brådskande har givetvis företräde i kön och får tid så fort som möjligt (inom 1-2 veckor, senast inom 4 veckor). Vid planeringen av operationstid tas patientens egna önskemål i beaktande i största mån av möjlighet. Köskötarna svarar i telefon vardagar mellan kl. 9-15 och tar emot önskemål och avbokningar. Avbokningar kommer ofta och det kan löna sig att meddela om man har möjlighet att ta emot en avbokningsplats!

10.05.2017 VKSadmin