Hanna Järveläinen pyöräilee

Hanna Järveläinen, specialiserande barnläkare på Vasa Centralsjukhus, ska cykla ner till Paris och samtidigt samla in pengar för barnfamiljer som drabbats av cancer. Cykelfärden gör hon med Team Rynkeby, vars välgörenhetslopp har växt de senaste åren och i år deltar 1700 cyklisterna från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna och Island.

Från Finland deltar 6 lag och de insamlade medlen går till Sylva Ry. som ger barnfamiljer som drabbats av cancer ljusglimtar under sjukdomstiden.

- Det är viktigt att hela familjen får stöd då ett barn insjuknar. Till exempel har Sylva gett barnfamiljer möjligheten att åka till en djurpark, säger Hanna Järveläinen.

I fjol donerade Team Rynkeby 8,84 miljoner euro till barncancerfonden.  Sylva ry. fick då 331 795 euro.  

-  I år har vi, finländska åkare, samlat ihop 500 000 euro som går till Sylva. En stor del av medlen kommer från företag.

Det är ännu möjligt att sponsorera åkarna och medlen går oavkortat till välgörenhetsändamålet. Vill man sponsorerera så tar man kontakt med en av åkarna.

Från Vasa deltar Hanna Järveläinen och Henrik Snellman och de cyklar med Jyväskylälaget. De startar från Jyväskylä den 5 juli och cyklar mot Helsingfors och tar båten över till Travemünde där de möter upp de andra åkarna. Totalt blir det 11cykeldagar innan de når Paris.

Till hösten blir det aktuellt att grunda Team Rynkebys sjunde lag i Finland och det blir i Vasa.

-  Det viktigt att starta ett lag här. Då kan vi också fokusera på att samla in medel till svenskspråkiga barnfamiljer som drabbats av cancer. Det finns patentföreningar på finska men deras utbud passar inte alltid dem med svenska som modersmål.

Hanna Järveläinen pyöräilee

Välgörenhetsloppets gräns på 2500 cyklade km innan loppet fixas lätt av Hanna Järveläinen som cyklar 100 – 200 km per vecka. Det är första gången hon deltar i Team Rynkeby.

- Det var en kollega som tipsade att det kanske skulle vara något för mig. Jag gillar att cykla och arbetar med barn, så två saker som ligger mig nära kommer ihop, och loppet är för ett fint ändamål.

Den som vill följa med Team Rynkebys cykelfärd till Paris kan göra det genom att gilla deras Facebooksida.

På Team Rynkebys hemsida kan man ansöka om att delta i Team Rynkeby 2018. Anmälningstiden går ut i mitten av augusti och ett begränsat antal cyklister kan delta. 

27.07.2017 Redaktion_Toimitus