Det här förlossningssättet som lanserades på onsdag 26.9 användes för första gången redan på torsdagseftermiddagen. För närpesbon Theresia Lassander var upplevelsen behaglig. – Det kändes skönt att sänka sig i det varma vattnet, även om vattnet inte tog bort all smärta.

Vattenförlossningen sker i förlossningsenhetens runda badkar som gör det lätt för barnmorskan, maken och en eventuell stödperson att vara nära den födande mamman. Den födande mamman sänker sig i badkaret som är fyllt med varmt vatten, och bebins hjärtljud uppföljs med hjälp av telemetri.

- Vattenförlossning är mjukare än en vanlig förlossning i sal, och ett alternativ där förlossningen löper mera på mammans villkor. Barnmorskan håller sig mera i bakgrunden. Vattnet stöder de vävnader som tänjs ut vid förlossningen och lindrar på så sätt förlossningssmärtan, säger förlossningsenhetens koordinerande avdelningsskötare Kaisa Muikku då hon beskriver vattenförlossningen.

Vattenförlossning erbjuds nu till föderskor i samband med lågriskförlossningar. Kriterierna för en lågriskförlossning är bland annat att graviditeten förlöpt normalt och att mamman är i gott skick. Vid vattenförlossning kan man inte använda sig av ryggbedövning.

- Med hjälp av kriterierna kan man säkerställa en trygg förlossning. Varje förlossning är annorlunda och situationerna lever. Därför kan en vattenförlossning som börjat bra förändras mitt under förlossningen och då måste man förflytta sig till förlossningssalen, berättar Muikku.

Det enda sjukhuset som erbjuder vattenförlossningar i Österbotten

Vasa centralsjukhus är för tillfället det första och enda sjukhuset i Österbotten, där man kan föda i vatten. Badkaret som förnyades i fjol har hittills använts aktivt vid smärtlindring i förlossningens öppningsfas. På enheten har man med iver och spänning väntat på att få erbjuda föderskor en möjlighet att föda i vatten.

Alla barnmorskor på vår enhet har genomgått en utbildning i vattenförlossningar. Idag är föderskorna mycket medvetna om olika förlossningsalternativ. Vattenförlossningar är en trend som föderskor redan hunnit fråga efter.

28.09.2018 Redaktion_Toimitus