Nu när julen står för dörren vill Vasa sjukvårdsdistrikt och Vasa stad fästa uppmärksamhet vid användningen av ansiktsmasker bland eleverna i årskurserna 7-9. Nu måste man hålla i tanken att coronan inte har besegrats ännu och allt kan förändras snabbt.

Fastän man själv känner sig lugn trots coronapandemin, är det ändå viktigt att komma ihåg att man senast vid julfirandet kommer att träffa någon i riskzonen. Användningen av ansiktsmask är trots allt ett lågt pris för att undvika spridning av smittan.

Även om man som ung inte tillhör riskgruppen när det gäller COVID-19, så kan man säkert hitta skäl till att använda ansiktsmask inom den närmsta kretsen och vara försiktig i allmänhet. Därför lanserar Vasa sjukvårdsdistrikt och Vasa stad nu en kampanj på sociala medier för att uppmuntra de unga att ta en svartvit selfie med en ansiktsmask där de berättar om varför de själva använder ansiktsmask med hashtaggen #maskför. Via kampanjen vill vi uppmärksamma de unga på att de kan värna om människor omkring sig genom att bära ansiktsmask. Genom att sända en bild till vaasa.fi/maskfor, deltar eleverna i utlottningen av Fujifilm Instax kameror till hela klassen. Tävlingen är riktad till alla högstadie elever inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Via kampanjen vill vi uppmärksamma de unga på att de kan värna om människor omkring sig genom att bära ansiktsmask. Genom att en elev vinner kommer samtidigt hela klassen att vinna.

- Vi ska alla iaktta en bra hand- och hosthygien, men också uppmuntra alla elever till att använda ansiktsmask i skolan tills risken är över. Tillsammans lyckades vi kuva smittvågen i oktober och nu kan vi göra det igen, konstaterar Eevamaria Paasikari från Vasa stad och Heli Masa från Vasa sjukvårdsdistrikt.

10.12.2020 Redaktion_Toimitus