När du får ett meddelande i appen ska du följa med dina eventuella symtom och omedelbart söka dig till coronaprovtagning om du får ens lindriga symtom. Då du får ett meddelande om att du eventuellt har blivit utsatt för coronaviruset så betyder det inte att du direkt blir satt i karantän.

Vasa centralsjukhus vill uppmana alla dem som ännu inte har laddat ner Coronablinkern att göra det nu.

­– Det blir lättare att få tag i dem som blivit utsatta för viruset och anvisa dem till vård när de har appen på sin telefon. Men det gör det också lättare att bryta smittkedjorna, berättar Saija Seppelin som är överskötare för serviceområdet för akutvård vid Vasa centralsjukhus.

Coronablinkern är en app som produceras av Institutet för hälsa och välfärd. Med hjälp av Coronablinkern får du ett meddelande om du enligt appens bedömning har blivit utsatt för coronaviruset. Om du konstateras vara smittad så kan du meddela det här anonymt med hjälp av appen. Din integritet är starkt skyddad i appen.

Gör så här när du fått ett meddelande om att du eventuellt har blivit utsatt för coronaviruset

1. Om du får ett meddelande om att du eventuellt har blivit utsatt för viruset, så ger appen dig instruktioner om hur du ska gå till väga. Obs! Om du får ett meddelande i appen om att du eventuellt har blivit utsatt för coronaviruset så betyder det inte att du direkt blir satt i karantän.
  2. Följ med dina eventuella symtom. Om du får ens lindriga symtom så ska du omedelbart ta kontakt med kommunens hälsovård och söka dig till coronaprovtagning.
  3. Vi rekommenderar starkt att du ska undvika sociala kontakter i en vecka, t.ex. undvika stora folksamlingar efter att du har fått ett meddelande i Coronablinkern om att du eventuellt har utsatts för coronaviruset - för det är det bästa sättet att förhindra eventuell vidaresmitta.

Med hjälp av appen kan du när som helst också göra en bedömning av dina symtom på webbplatsen Omaolo även om du inte har fått ett meddelande om att du eventuellt har blivit utsatt för coronaviruset.

https://koronavilkku.fi/sv/ kan du läsa mer om appen och läsa de vanligaste frågorna som ställs om appen men även ladda ner appen.

13.10.2020 Redaktion_Toimitus