Praxisen för screeningultraljudundersökningarna på mödrapolikliniken i Jakobstad förnyades i mars och responsen har varit positiv. Såväl barnmorskor som gravida är nöjda. Samarbetet mellan Vasa centralsjukhus och sjukhuset i Jakobstad kom igång smidigt.

Vasa centralsjukhus barnmorskor som utför screeningultraljuden åker till mödrapolikliniken i Jakobstad två dagar i veckan för att göra ultraljud på mammor som är i graviditetsvecka 12 och 18–21. Kommunerna är skyldiga att ordna dessa screeningundersökningar och i Vasa sjukvårdsdistrikt köper kommunerna den här tjänsten av Vasa centralsjukhus.

– Tidigare var det Jakobstads gynekologer som gjorde ultraljuden i Jakobstad, men i början av mars gick en av dem i pension och bemanningen försämrades märkbart, berättar Tanja Skuthälla, överläkare i gynekologi och förlossningar på Vasa centralsjukhus.

– Överläkare Fikre Fundusa i Jakobstad tog kontakt och frågade om våra screeningbarnmorskor kunde sköta också dessa screeningar. Vi tog gladeligen chansen att få mer synlighet i Jakobstadsregionen, fortsätter Skuthälla.

I Vasa redde man snabbt ut vad barnmorskorna tyckte om projektet, man funderade över huruvida personalen räcker till och annat praktiskt, bland annat patientprogram och statistikföring. De sista frågetecknen rätades ut då Skuthälla, screeningbarnmorskorna och den koordinerande avdelningsskötaren på gynekologi och förlossningar på Vasa centralsjukhus besökte lokalerna i Jakobstad.

– Vi kunde börja utföra screeningultraljuden i Jakobstad inom loppet av några veckor. Den första egentliga ultraljudsdagen i Jakobstad var den 8 mars. Mottagandet har varit mycket positivt! Våra barnmorskor kom öppenhjärtigt med, så det är de som ska ha det största tacket för att det här lyckats, berättar Skuthälla.

Nina Haapaoja, en av de tre barnmorskor som åker till Jakobstad, bekräftar överläkarens ord.

– Den här möjligheten kom som en överraskning. En chans som vi gärna tar. Det här är bra variation till det vanliga arbetet, apparaterna var också bekanta sedan tidigare. Det är trevligt att också en barnmorska kan jobba på distans, kommenterar Haapaoja.

För larsmobon Diana Sundqvist, som varit på ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 21, var barnmorska Nina Haapaojas ultraljudsundersökning en bra erfarenhet.

– Nina pratar svenska, så jag förstod allt hon sa. Jag kände också annars att jag var i trygga och kunniga händer. Jag rekommenderar nog detta. Det var alldeles underbart att se babyn på ultrabilderna. Hen hade vuxit så mycket sedan ultraljudet vecka 13, berättar Sundqvist som nu väntar sitt andra barn.

Haapaoja berättar att det är en läkare som gör screeningultraljudet i både Vasa och Jakobstad om det är fråga om en graviditet som kräver extra observation, en riskgraviditet eller exempelvis en tvillinggraviditet.

– Om något avvikande kommer fram i ultraljudet som görs av barnmorskan, får kunden en remiss till läkare i Vasa. Vi kan också konsultera läkare per telefon, berättar Haapaoja.

Diana Sundqvist tycker att samarbetet mellan mödrapoliklinikerna i Jakobstad och Vasa är något bra. För henne är det ingen skillnad om det är en läkare eller barnmorska som gör ultraljudet, så länge hon får prata sitt eget modersmål. Det finns också andra som är nöjda med de nya ultraljudsarrangemangen i Jakobstad, från rådgivningen har det också kommit positiv feedback.

Det har redan hunnit gå 20 år sedan Sundqvists senaste graviditet och under den tiden är det mycket som har utvecklats inom graviditetsuppföljningen. Sundqvist är speciellt glad över ultraljudsbilderna hon fick med sig hem efter besöket.

– Jag fick både en vanlig bild och en 4D-bild av babyn. Då jag väntade mitt första barn gjordes bara en ultraljudsundersökning, i vecka 16, och ultraljudsbilderna var av mycket sämre kvalitet, kommer hon ihåg.

– Nu var det fantastiskt att se fina detaljer på babyn: det gick att räkna fingrarna och tårna, hjärtat slog fint och också andra organ syntes på bilden, säger Sundqvist glatt.

07.05.2021 Redaktion_Toimitus