Babyns hud och bad

Den nyfödda babys hud är känslig och det viktigaste är att hålla huden ren och tvätta dagligen med vatten, under kranan eller med tvättlapp. Bada babyn ca 1 - 2 gånger per vecka med oparfymerad tvättlösning. Om babyns hud är torr är det bra att smörja med salva eller olja. Numera är blöjorna hudvänliga, men både urin och avföring kan irritera och då är det bra att smörja efter stjärttvätt. Svettnippor, talg- och hormonnippor, blöjexem, torr hud, skorv i hårbotten, irriterade hudveck och torsk (en vit beläggning på tungan) är rätt vanligt hos de flesta nyfödda.

Normal temperatur samt att rengöra babyns hud med vatten är den bästa hudvården, vid behov kan du smörja huden med olja. Låt babyn ibland vara utan blöja en liten stund. Mot skorv i hårbotten kan olja användas och nipporna försvinner vanligtvis av sig själv. Lingonsaft är bra och tryggt att använda mot torsk.

Videon om badning av babyn: se video -sidan

Navelvård

Navelstumpen är hos de flesta kvar vid hemfärden. Den lossnar vanligen vid ca 1 - 2 veckors ålder, samtidigt kan det komma lite blodaktigt sekret. Putsa naveln varje dag med vatten och torka efteråt med topz, vid behov kan du använda desinfektionsmedel. Det är viktigt att hålla naveln torr, putsa flera gånger per dag om det behövs. Om naveln är klottig kan du fråga råd av rådgivningspersonalen.

Att vistas ute med babyn

På sommaren kan man börja vistas ute med babyn direkt efter hemkomsten och på vintern när babyn är ca 2 veckor gammal. Vänj babyn småningom vid utevistelse och observera väder- och vindförhållanden.

Babyns sömnrytm

Sömnrytmen hos en nyfödd är inte ännu stabil och olika sömnstörningar är vanliga. Babyns sömnperioder är oregelbundna och varierar från 20 minuter ända upp till 6 timmar när det gäller en nyfödd under tre månader. Amningstunderna ska vara minst 8 - 12 gånger i dygnet, ibland flera, och det är bra att inte låta babyn sova för länge. På detta sätt garanterar man att babyn får tillräckligt med näring. När babyn är 6 - 8 veckor gammal börjar nattsömnen bli längre och vid 3 - 4 månader kan nattmatningen utebli samtidigt som nattsömnen vanligtvis förlängs.

Man rekommenderar att babyn sover på rygg. Lägg inte babyn att sova på mage utan uppsyn. Babyn kan sova i sin egen säng bredvid mamman. Täta nattamningar är ofta uttröttande för mamman, och då är det bra att babyn är nära.

Dagtid kan babyn bäras i kanga eller bärsele, som frigör händerna till andra arbetsuppgifter. Det kan också göra att en gråtande baby lättare somnar, samtidigt blir babyn lugn och värmen från den vuxna skapar trygghet och närhet för babyn.

D-vitamin

D-vitamin-droppar ges fr.o.m. 2 veckors ålder. Du får information från rådgivningen.

29.06.2019 Synnytyssali