Det allmänna vaccinationsprogrammets målsättning är att så effektivt som möjligt skydda barnen från smittsamma sjukdomar. Under den sista tiden har det framställts nya vacciner som ännu inte tagits med i det allmänna programmet med vaccinationer som samhället ersätter. För att få vaccinet behöver man ett recept som kan begäras av barnläkaren som skriver hem babyn från BB. Recept kan även fås från rådgivningsläkaren. 

rokotus

Vattkoppsvaccin

Vattkoppor är en mycket vanlig barnsjukdom. Mot denna sjukdom finns ett säkert och effektivt vaccin som kan ges åt barn från 12 månaders ålder.

Hepatit B-vaccin

Hepatit B, som orsakar leverinflammationer är sällsynt i Finland så vaccinet ges endast till riskgrupper. Vaccinet ger effektivt skydd mot B-hepatit men hör ännu inte till det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinet ges i serier (3 vaccinationer) och kan ges samtidigt med andra vaccinationer på rådgivningen.

BCG-vaccin

BCG=Calmette-vaccination ges fr.o.m. hösten 2006 endast åt de barn som hör till riskgruppen,  läs mera på THL:s sidor.

Tilläggsuppgifter om vaccinationerna fås från THL:s sidor, av barnläkaren vid hemfärdsgranskningen och av hälsovårdaren på rådgivningen.

19.09.2017 synnytykset