Att få barn innebär en stor förändring och kvinnans identitet omprövas. Efter förlossningen kan du känna dig trött, olycklig och även litet deprimerad. De flesta kvinnor upplever efter förlossningen en känslig period, kallad ”baby blues”, som kan räcka i 4 - 6 månader. Mamman är kanske besviken på sig själv för att hon är trött eller om de moderliga känslorna uteblir.

Att ta hand om ett litet barn dygnet runt kan kännas jobbigt och trots att samvaron med babyn ger mycket kan det kännas ensamt. En nyförlöst kvinna orkar inte och behöver inte heller vara entusiastisk och lycklig hela tiden. Negativa känslor är mycket vanliga hos de flesta föderskor och går över med tiden. Att sköta om babyn kan ta mycket tid och det kan kännas som om tiden inte räcker till för dig själv.

Försök att hitta lite egen tid och gör något du tycker om. Prata med din man, andra familjemedlemmar, vänner, rådgivningspersonalen eller med en psykolog om det behövs. Babyvården är familjens gemensamma ansvar och man växer och utvecklas tillsammans som föräldrar.

19.09.2017 synnytykset