Andning och avslappning hör ihop - andas du kan du lättare slappna av, och slappnar du av blir det lättare att andas. Andningen ska vara en hjälp till att känna lugn i kroppen och kunna slappna av. När värken kommer gäller det att inte följa reflexen att stelna till och sluta andas. Är du spänd gör det mera ont och en ond cirkel av smärta, rädsla och spänning kan uppstå. En för häftig andning bidrar inte till lugn och avslappning, utan blir lätt hyperventilering.

Medveten lugn andning förstärker avslappning och är du avslappnad kommer andningen lättare av sig själv. Ett bra sätt att börja är att sitta och blunda och fokusera på sin egen andning. Snart blir kroppen lugnare av att uppmärksamheten går inåt. Andningen blir då ofta av sig själv lite djupare och långsammare.

Du kan öva att andas på olika nivåer, djupare-långsammare och lättare-ytligare. Under värkarbetet kan ibland behövas olika typer av andning, i ett visst skede fungerar en metod och i ett annat skede en annan metod.

Det är bra att börja öva avslappning och andning redan under graviditeten, så att det kommer naturligt sedan då förlossningen startar. Det finns olika metoder att lära sig andning och avslappning på inför förlossningen.

Profylaxandning

Andas in mjukt genom näsan och ut genom munnen. Slappna av på utandning. Ansiktsmuskler och käken ska vara mjuka, slappna av i axlar och låt händerna vila på knäna med handflatorna upp. Låt kroppen bli riktigt tung. Ibland hjälper det att tänka på orden LUGN och RO vid in- och utandning, lite som ett mantra.

Så länge som det känns bra kan du andas djupa andetag, men när värkarna blir starkare kan du behöva lätta på andetagen och andas lite ytligare och snabbare.

Dykteknik

Dyktekniken betyder att du ”dyker” under värkarbetet. Bara slappnar av och går in i kroppen. Fokuserar från sekund ett i värken. Med dyktekniken är andningen lätt, lugn och långsam.

Såhär gör du:

  • När värken börjar - släpp käken och axlarna.
  • Fokusera inåt och utforska värken.
  • Andas lätt, lugnt och långsamt.

Visualisering

Fokusera på inre bilder under en värk, t.ex. kan du tänka dig värken som en våg du följer med eller dyk ner till babyn och ta den i handen och kom sen upp igen.

Du kan också föreställa dig en plats där du känner dig lugn och trygg. Blunda och känn hur det känns att vara där. Gör föreställningen så tydlig och levande som möjligt:

  • Hur ser det ut omkring dig?
  • Hur doftar det?
  • Hur känns det i kroppen?

Användning av röst och ljud

Att använda rösten under förlossningen gör också att kroppen slappnar av och andningen blir djupare. Det tar inte bort smärtan men gör att man lättare tar sig genom sammandragningen. Du ska ljuda med en låg ton under sammandragningen t.ex. A, O, U eller M.

02.09.2020 synnytys