Med igångsättning menas att förlossningen sätts igång. För en igångsättning krävs en medicinsk orsak, t.ex. övertid vilket innebär att graviditeten är 42 fulla veckor. En igångsättning bestäms alltid av en läkare på mödrapolikliniken. Nedan kan du läsa om de olika alternativen.

Du och pappan/stödpersonen kan förbereda er på att en igångsättning kan ta 1-3 dagar.   

Ett alternativ är att försöka starta förlossningen med tabletter (Misoprostol eller Angusta) som innehåller prostaglandin. Medicinens uppgift är att få livmodermunnen att mogna.

Då livmodermunnen är mogen kan oxytocin infusion bli aktuell. Oxytocin är samma hormon som naturligt produceras i kroppen och startar förlossningen.

Ibland kan förlossningen sättas igång genom att ta hål på fosterhinnorna.

Ballong-dilatation är ytterligare ett sätt att sätta igång en förlossning. Läkaren för in en kateter mellan fostrets huvud och livmodermunnen och kateterns ballong fylls med fysiologiskt koksalt (50-60 ml). Katetern tejpas fast på föderskans lår. Vid ballong med aktivt drag, drar vi i ballongen 1-2 gånger i timmen. Avsikten är att få livmodermunnen att mogna för att eventuellt kunna ta hål på hinnorna då ballongen kommit bort. Föderskan kan även fara hem med katetern över natten, i så fall drar man inte aktivt i ballongen. Varje fall utvärderas skilt för sig.

11.07.2019 synnytys