Förlossningen kan starta på olika sätt - med sammandragningar, barnvattenavgång eller med blödning. Tidpunkten för när du bör komma till sjukhuset varierar beroende på sättet.

Sammandragningar

Allmänt råd: När du har haft regelbundna smärtsamma sammandragningar under en tid, med några minuter emellan (vanligen 2-3 sammandragningar/10 minuter) och/eller du känner att "hemmakonsterna" inte längre räcker till är det dags att åka till sjukhuset. Mera information om vad du kan göra hemma hittar du under Smärtlindring. Du kan alltid ringa innan du åker iväg om du är osäker och vill rådfråga oss.

Barnvattenavgång

Om du märker att det kommer fostervatten bör du ringa förlossningssalen även om du inte känner av sammandragningar. Du får då information om när du skall komma till förlossningssalen för kontroll. Är du är osäker på om det är fostervatten, sätt en binda och följ med några timmar. 

Blödning

Kom genast till förlossningen om du börjar blöda och blödningen är klar, riklig och du känner smärta. Det är däremot vanligt att det kommer blodblandat slem. Slemproppen kan lossna flera dagar före förlossningen startar.  

Du kan alltid ringa och fråga oss om du är osäker på om det är rätt tid att komma.

Vad tar du med till sjukhuset?

  • Rådgivningskortet
  • Tofflor/inneskor
  • Egna kläder som du kan använda på avdelningen (om du önskar)
  • Personliga hygienartiklar
16.09.2020 synnytys