Blivande pappans roll under förlossningen är viktig och inger trygghet hos föderskan. Det kan vara svårt och spännande för dig som blivande pappa att vara med i en ny situation, men det viktigaste är att vara närvarande och stöda den blivande mamman. Under förlossningen kan du t.ex. uppmuntra mamma att röra på sig, svalka henne med en kall handduk, massera hennes rygg och påminna henne att dricka.

Under krystskedet kan du uppmuntra och stödja mamman medan barnmorskan handleder henne att krysta. Du får även vara med vid åtgärdsförlossning och för det mesta även vid brådskande kejsarsnitt.

När babyn är född får du klippa navelsträngen om du vill. Fotografering är naturligtvis tillåten.      

isä ja vauva

Du kan äta ute på stan eller i sjukhusets kantin. Om ni så önskar och om situationen på avdelningen tillåter det, kan du även stanna i familjerum efter förlossningen. I så fall ingår även din mat i avgiften för familjerummet. I övriga fall kan pappan/stödpersonen och möjliga syskon till babyn dagtid fritt besöka avdelningen.

Även någon annan nära person, såsom syster eller mamma, kan stöda föderskan och är välkommen till oss. Stödpersonens roll är mycket lik pappans roll.  

 

 

11.07.2019 synnytys