Det är dags för hemfärd när du klarar av amning och babyvård. Förstföderskor far vanligen hem på andra eller tredje dagen och omföderskor på andra dagen efter förlossningen. Efter en sugkoppsförlossning eller ett kejsarsnitt är vårdtiden ofta en eller två dygn längre.

På avdelningen har vi ingen läkarrond, men läkare besöker dig enligt behov. Efter en åtgärdsförlossning kommer läkaren, som varit med vid förlossningen och pratar med dig. Utskrivningen görs av en barnmorska.

Barnläkaren undersöker babyn vid två dygns åldern eller på hemfärdsdagen, och därefter kan ni fara hem. Vänta gärna i dagsalen, om det dröjer länge innan ni blir hämtade.

Rådgivningskortet skickas med post till rådgivningen. Du kan ta kontakt med rådgivningen per telefon, om du vill att de kommer på hembesök tidigare. I annat fall tar barnmorskan/hälsovårdaren på rådgivningen kontakt med dig och kommer överens om ett hembesök.

Eftergranskningen sker ungefär 6 - 12 veckor efter förlossningen på den egna rådgivningen eller vid specialfall på mödra- eller gynekologiska polikliniken.

Tidig hemgång

 

Poliklinisk förlossning

Poliklinisk förlossning innebär att du kan fara hem 6 timmar efter förlossningen om babyn mår bra och förutsättningarna för poliklinisk förlossning uppfylls. Barnmorskan från förlossningssalen ringer till dig följande dag och på 3-4 dagen efter förlossningen kommer du med babyn till avdelning A4, där en skötare och barnläkare undersöker din baby.

Tidig hemgång, alternativ 1.

Tidig hemgång innebär att du kan fara hem 6-24 timmar efter förlossningen om babyn mår bra och förutsättningarna för tidig hemgång uppfylls. En sköterska ringer hem till dig följande dag och på 3-4 dagen efter förlossningen kommer du och din baby till avdelning A4, där en skötare och barnläkare undersöker din baby. 

Tidig hemgång, alternativ 2.

Tidig hemgång innebär att du kan fara hem 24 - 48 timmar efter förlossningen, om babyn mår bra och förutsättningarna för tidig hemgång uppfylls. På 3-4 dagen efter förlossningen gör du och din baby ett återbesök på BB-avdelningen och träffar en skötare.

Du kan ta kontakt till avdelningen dygnet runt om du behöver.

Fråga mera av personalen om du är intresserad av tidig hemgång!

 

29.06.2019 Synnytyssali