Många sjukdomar i livmodern och i äggstockarna leder till bortopererande av livmodern. Den vanligaste orsaken är myom s.k. godartade muskelknölar i livmodern.  Andra vanliga orsaker kan vara: smärtor och rikliga blödningar, samt cancer eller dess förstadier. Ifall bägge äggstockarna avlägsnas p.g.a. sjukdom, tas ofta livmodern också bort.

Operationsteknik

Ingreppet utförs i allmänhet i ryggmärsbedövning eller narkos.  Livmodern avlägsnas oftast i sin helhet.  Livmodern frigöres och tas sedan ut via slidan. Ett ingrepp via slidan eller laparoscopiskt kan ibland kräva övergång till öppen bukoperation.

Konvalescens

Utan livmoder blir kvinnan inte längre gravid och menstruationen faller bort.

Efter operationen kan vanligt sexualliv återtas och inga begränsningar än innan operationen.

Efter operation får man återhämta sig på avdelningen några timmar. Man får åka hem när urineringen fungerar. Under sjukledigheten bör man undvika ansträngning, bl.a. lyft, böjning, sträckning, att skaka mattor samt att cykla. Man bör också undvika långvarigt sittande. Vid tömning av tarmen bör man undvika hård krystning. Tillfälligt kan receptfria avföringsmediciner användas. Även i fortsättningen är det viktigt att förebygga hård mage.

Sårvård

Såret är sytt med självabsorberande stygn som inte behöver tas bort. Tvätt av underlivet bör ske morgon och kväll från och med dagen efter operationen. Efter en vecka är det tillåtet att bada bastu. För att undvika infektion bör man under två veckor avstå från samlag, simning, bad samt användning av tamponger. Blodblandad flytning kan förekomma under några veckor, varefter såren så småningom läks.

Smärtlindring

Smärtmedicinerna används vid ihållande smärta regelbundet 1-4 dygn, därefter vid behov.

Tag kontakt

Vid tecken på inflammation (feber, stark smärta, riklig eller illaluktande flytning) eller något annat speciellt bör man ta kontakt.

• Den gynekologiska polikliniken
  • Den gynekologiska avdelningen