Vid förträngning av handledskanalen kommer medianusnerven, som går igenom den, i kläm. Detta förorsakar symptom s.s. stickningar och domningskänsla i pek- och långfingret främst om natten. Om handens gripkraft försvagas kan man börja tappa saker. Man kan uppleva smärta i handleden vid kraftig böjning eller sträckning av handleden. Vid svåra besvär kan ett kirurgiskt frigörande av nerven utföras.

Ingrepp

Vid det kirurgiska ingreppet, som utförs under bedövning, läggs ett snitt i handled och handflata och man öppnar upp handledskanalen så att nerven frigörs. Vid långvarig kompression av nerven kan en del av symptomen kvarstå trots operation.

Konvalescens

Svullnad i operationsområdet fördröjer läkandet och förorsakar smärta. Fingerrörelser (se "Rehabiliteringsråd" nedan) förbättrar muskelfunktionen och blodcirkulationen och minskar svullnad och kan inledas så fort bedövningen släppt. Svullnaden minskar också vid högläge av handen, även på natten t.ex. med hjälp av en dyna samt med hjälp av anti-inflammatoriska smärtmediciner.

Handen kan användas fritt så långt smärtan tillåter i lättare vardagliga sysslor. Man bör dock undvika maximal böjning av handleden samt lyft av saker som väger mer än ett kilo ända till stygnborttagningen.

Sårvård

Förbandet som läggs i samband med operationen, för att förhindra av svullnad och vätskeutsöndring, bör ej blötas ned. Om förbandet är blodigt bör det bytas. Efter 1-4 dygn tas förbandet bort, och efter det får såret bli vått men ej blötläggas. Stygnen tas bort efter två veckor vid er egen hälsocentral, arbetshälsovård eller rådgivning. Ett dygn efter stygnborttagningen är det tillåtet att bada bastu. 3-4 dagar efter stygnborttagningen kan man börja smörja såret samt lätt massera det för att förbättra elasticiteten i ärret.

Smärtbehandling

Smärtmedicinerna används vid ihållande smärta regelbundet 1-4 dygn, därefter vid behov.

Ta kontakt

  • Dagkirurgiska avdelningen
  • Akuten
  • Den egna hälsocentralen eller arbetshälsovården   

 

05.11.2020 päiväkirurgia 2