Syfte

Åtgärden utförs via urinröret med ett instrument, cystoskop. Via cystoskopet ”bränner” man bort den förstorade delen av prostatakörteln varefter urineringen underlättas. Ingreppet görs vanligen i ryggmärgsbedövning. Då är du bedövad från midjan och neråt.

Läkemedel

Om du använder MAREVAN skall medicinen vara på paus i 3 dagar före operation.

Om du använder PLAVIX och/eller PRIMASPAN och/eller CLOPIDOGREL skall medicinerna vara på paus i 1 vecka före operation. OMEGA kapslar skall vara på paus 1 vecka före operation.

Övriga mediciner får tas som vanligt.

Operationsdagen

På operationsdagens morgon går du i duschen. Du byter om till operationskläder. Klocka och smycken skall tas bort. Innan du förs till operationssalen får du premediciner som kan vara värkmedicin och/eller lugnande.

Efter operationen

Efter operationen förs du till uppvakningen. Efter att ditt tillstånd är stabilt blir Du förflyttad till avdelningen. Om Du mår bra, får du äta och dricka normalt (gärna i dagsalen om möjligt.) Du bör dricka tillräckligt, cirka. 1,5–2 liter/dygn. Efter åtgärden kan du ha en kateter i urinblåsan. Katetern tas vanligen bort efter ca 1 dag. Viktigt att börja röra på sig så snart det går. Vid behov ges smärtmedicin. Du bör duscha dagligen, kom ihåg att tvätta även under förhuden. I början kan det förekomma ökat urineringsbehov, sveda och urinläckage, som oftast är övergående. Mobiltelefon får användas i alla rum. Vänligen ha mobiltelefonen på ljudlös.

Några viktiga klockslag på avdelningen A3

Klockan 7 kommer labben och tar blodprover. Klockan 8 frukost. Klockan 8–9 läkarrond. Från klockan 9 utskrivning av patienter. Klockan 11.30 lunch. Klockan 14–15 delas eftermiddagsmedicinerna ut och det är besökstid. Klockan 16.30 middag. Klockan 18–19 besökstid varefter kvällsmålet samt kvällsmedicinerna delas ut. Klockan 22 börjar nattpersonalen att ronda.

Råd till anhöriga

Besökstiderna är mellan klockan 14–15 samt 18–19 alla dagar. Om tiderna inte passar kan Ni komma överens mer personalen om andra tider. Kom inte på besök om Ni är förkyld. Besök på operationsdagen bör undvikas.

Önskvärt att det är högst 2 besökare samtidigt. Vi önskar att anhöriga sinsemellan kommer överens om en kontaktperson som ringer och gör förfrågningar om patientens tillstånd på numret: 06 213 1672 mellan klockan 13–14.

Efter operationen förs patienten till uppvakningen.

Hemfärden

Hemfärden sker vanligtvis nästa dag efter operationen. Då läkarna har rondat och alla papper är klara får du åka hem. Om så önskas kan du äta lunch i dagsalen och vänta där till skjutsen ordnas. Du kan röra dig fritt och motionera, men undvik tunga lyft och skakande rörelser (traktor körning, cykelåkning) i tre (3) veckors tid. Nedredels tvätt bör göras dagligen, också under förhuden. Genom att äta en mångsidig kost hålls avföringen mjuk. Trög mage gör att du måste krysta och urinen kan bli blodig. Om urinen slutar att komma helt, tag kontakt med hälsovårdscentralen. Sexuellt umgänge bör undvikas i en månads tid. Potensen kvarstår i allmänhet, men operationen kan leda till sterilitet. Efter operationen kan det förekomma inkontinens, vid behov får du gymnastikprogram som stärker bäckenbottenmuskulaturen. Efterkontroll ordnas vid behov vid polikliniken

Om du får tecken på infektion, uppsök då din hälsovårdscentral. De skickar dig vid behov vidare

Smärtlindring:

Det är bra att ta värkmedicin regelbundet 1–4 dygn och sedan vid behov.

12.05.2021 a3