Hudtransplantat

Såret läker på 2-3 veckor. Under de första veckorna är transplantatet rödaktigt och blir mörkrött vid ansträngning, speciellt om det finns på armen eller benet. Området blir ljusare och jämnare så småningom. Efter ca 3 månader har det nästan ljusnat till samma färg som huden runtom, men kan förbli något lägre.

Vård av transplantat

Tvätta händerna noggrant före vård. Använd engångshandskar. Avlägsna försiktigt förbandet. Det understa förbandet lossnar med försiktig duschning.

Syftet med rengöringen är att avlägsna fasttorkad skorv.  Det kan uppmjukas och avlägsnas med flytande neutral tvål.

Efter tvätt torkas transplantatet varsamt med en ren handduk eller kompress. Efteråt är det bra att ge transplantatet ”luftbad”, dvs. vara utan förband vid vila.

Lokalvård av transplantatområde och val av förband

Då transplantatet har slutat vätska räcker det med lätt,  fuktgivande bassalva eller hudolja efter tvätt. Regelbunden vård håller transplantatet smidigt, förebygger uttorkning och lindrar klåda. Efter vården kan transplantatet lämnas utan förband. Om transplantatet finns på ett område som är utsatt för skavning, lönar det sig ändå att skydda det med en mjuk sårdyna de första veckorna. Transplantatet tål lite skavning först om ca. 2-3 månader efter operationen. Små, långsamt läkande områden kan bli kvar i transplantatet.  Som behandling räcker oftast tvätt och att skydda öppna partier med förband som inte fastnar. Ibland kan transplantatet börja strama och det bildas ärrvävnad trots vård, då bedömer läkaren om behov finns för ärrbehandling i samband med poliklinikbesöket.

Rörligheten

Hur mycket man får vara i rörelse beror på hur rörligt ställe transplantatet befinner sig på. Om transplantatet är på ett ledområde stöds det med t.ex. en skena.

Transplantatområdet får ej utsättas för tryck eller tänjning under de första veckorna.

Ca 1 vecka efter operationen är alla lugna rörelser tillåtna. Ni får sitta fritt och promenad i lugn takt är en bra motionsform.

I vila och sittande ställning hålls benet i upphöjt läge så länge det förekommer svullnad. Om transplantatet  befinner sej på armen, håll den över hjärtnivå då ni är i rörelse. Kompressförband rekommenderas för att förhindra svullnad.

Bastubad och simning

 Het bastu bör undvikas i flera veckor, p.g.a. transplantatet inte svettas på samma sätt som oopererad hud. Simning är tillåtet, då såret har läkts helt.

Annat att observera

Hudtransplantatet är känsligt för temperaturväxlingar och solljus under det första året. Skydda transplantatet mot direkt solljus med ljus klädsel och solskyddskräm med hög skyddsfaktor. Mot kyla och vind är varm klädsel det bästa skyddet.

Rökning gör att läkning sker långsammare och förfular ärren. Nikotinet minskar den perifera blodcirkulationen och försvårar syreupptagningsförmågan i vävnaden.

Transplantattagningsställe 

Tagningsstället är under den första tiden mörkblå- eller mörkrödaktigt. Den läkta huden skadas lätt av skavning. Färgen ljusnar småningom och tagningsstället blir nästan omärkbart efter ca 3 månader. Tagningsstället begränsar inte rörligheten eller olika ställningar.

Borttagning av förband

Tagningsstället skyddas oftast med genomskinlig sårhinna eller silikonförband. Detta får ej bytas, om sekret inte runnit igenom och om förbandet fortfarande sitter fast ordentligt. Om sekretionen är riklig ska förbandet bytas tidigare.

Efter borttagning av förband vårdas det läkta tagningsstället med bassalva och hudolja. Behandlingen förebygger uttorkning, stramning och klåda. Om det på tagningsstället lämnar små, öppna områden, bör de skyddas med förband som inte fastnar.

Tagningsstället bör skyddas mot direkt solljus.

Ta kontakt med vårdpersonalen om

  • det på transplantatområdet förekommer hetta, svullnad, smärta eller illaluktande, varigt sekret
  • febern stiger över 38 grader
06.03.2020 Redaktion_toimitus