Pigmentering (tatuering) av vårtan och vårtgården innebär inre färgning av huden.

Vid pigmenteringen används Purebeau-mikrofärger, som är väl tålda och allergitestade. Färgen hindrar inte datortomografi eller magnetröntgen.

Pigmentering, pigmentfärgen och storleken på vårtgården planeras tillsammans med patienten.  Målsättningen är att nå ett så naturligt resultat som möjligt.

Åtgärdsförlopp

Pigmentfärgen ”nålas” in i huden med hjälp av en apparat som påminner om en elektrisk penna, med steril, tunn nål.

Pigmentfärgen förs endast in i översta lagret av huden. Ifall området vätskar, kan det orsaka att färgen försvinner och då utförs åtgärden två gånger (med ungefär en månad emellan).

Åtgärden tar ungefär 1 timme och är så gott som smärtfri, bedövningsspray kan användas vid behov.

På grund av hudens naturliga förnyelse ljusnar pigmentfärgen efter 2-5 år, då kan en påbättringsfärgning vara nödvändig.

Åtgärden görs då operationssåren är helt läkta!

Tatueringen kan inte utföras om Ni har

• blodkoaguleringssjukdom
  • infektion (tex.  snuva, feber, hudinfektion)
  • fått cytostatikabehandling de senaste 6 månaderna