Sjukdomen konstateras oftast, när en patient uppsöker läkarmottagningen på grund av förstorade lymfknutar. De är i regel smärtfria och kan finnas på halsen, i armhålan, ovanför nyckelbenet eller i ljumsken. Dessutom kan feber, nattsvettningar, klåda eller viktnedgång förekomma.

Lymfatisk vävnad och lymfceller finns också i

• mjälten
  • tonsillerna
  • magsäcken
  • brässen (som finns framför hjärtat)
  • tarmen
  • benmärgen

Det finns lymfceller överallt i kroppen. Därför kan lymfom uppkomma var som helst. Symtomen beror därför på var i kroppen lymfomet befinner sig.

Det finns ett flertal former av lymfom, men i allmänhet  indelas de i två huvudgrupper.

• Hodgkins lymfom en ovanligare form, som fått sitt namn efter en engelsk cancerforskare.
  • Övriga lymfom kallas non-Hodgkins lymfom.

Lymfom behandlas med

• cytostatika
  • biologiska läkemedel
  • strålbehandling
  • stamcellstransplantation

Cytostatika är mediciner som förstör cancercellerna. Cytostatikabehandlingen kan ges med dropp intravenöst eller som tablett/kapsel oralt. En del av behandlingen kan ges som injektion under huden.

Vårdplanen är alltid individuell.

Läs mera här:

Lymfom (Terveyskylä, på finska)

Cancer i den lymfatiska vävnaden (lymfom) (Terveyskirjasto, på finska)

Lymfompatientens handbok (Suomen syöpäpotilaat ry, på finska)

Lymfom (Cancerorganisationerna, på finska)

15.09.2020 Forskningsskötare