En a-pap apparat blåser rumsluft med övertryck via en slang och mask ner i luftvägarna. Andningsvägarna hålls öppna och apneér förekommer inte. Du kan andas friare och sömnkvaliteten blir på så sätt bättre. Det igen leder till att du är piggare och orkar mera dagtid.

För bästa effekt ska du använda apparaten hela natten då du sover. En a-pap apparat botar inte sömnapnén men förhindrar apneér då när du använder den.

Om slemhinnorna i näsan blir torra och du besväras av rinnsnuva, nästäppa och nysningar kan du prova använda någon fuktande nässpray. Det finns många fuktande nässprayer att köpa utan recept på apoteket, tex Nozoil.

Det är viktigt att rengöra mask och slang regelbundet. En ren mask håller längre och är tätare.

• Masken, tvätta med tvål eller diskmedel och vatten. Skölj noggrant och låt torka. Tvätta masken minst en gång i veckan och torka gärna av ytorna som kommer direkt mot huden dagligen.
  • Remmar och mössa, tvätta för hand med milt tvättmedel, skölj och låt torka.
  • Slang, skölj igenom med vatten ungefär en gång i veckan. Häng upp slangen så att vattnet kan rinna ut.
  • Apparat, torka av med fuktig trasa.  Byt filter med ca 4-6 månaders mellanrum.

Mera detaljerade föreskrifter hittar du i maskförpackningarna och i instruktionsboken för a-pap apparaten. Om du har frågor, kontakta sömnapnéskötaren vid lungpolikliniken.

Information om sömnapné och a-pap behandling hittar du även på internet tex på följande sidor

Uniliitto

Hengitysliitto