Syftet med bettskenan:  

Besvär i tuggmuskler och käkleder behandlas ofta med en bettskena som syftar till att balansera bettet, minska på belastningen av käklederna och tuggmuskulaturen. Den skyddar tänderna vid tandpressning (bruxism) och gör att tuggmusklerna lättare slappnar av.

Ibland används bettskenan som retentionsapparat efter tandreglering.

Andvändning:          

Skenan används i första hand när man sover, men ibland kan det vara nödvändigt att använda den även på dagen. Det är viktigt att följa tandläkarens råd.

Tillfälliga obehag:

I början kan bettskenan kännas stor och klumpig och salivavsöndringen kan öka. Det är lättare att vänja sig om man sätter den i munnen en stund före läggdags. Skenan kan också trycka för mycket på någon enskild tand och kan då justeras vid efterkontrollen. 

När man tar bort skenan på morgonen kan bettet kännas konstigt- tänderna kanske passar ihop annorlunda än förut. Det här är inget farligt, utan en följd av att tuggmusklerna slappnat av under natten.

Skötsel:

Det är viktigt att du sköter din munhygien noggrant. Borsta tänderna på kvällen innan du sätter bettskenan i munnen. Under natten bildas bakteriebeläggningar på skenan, därför bör den rengöras noggrant på morgonen. Skenan borstas under rinnande vatten och tandkräm (alternativt diskmedel). Dessutom kan den rengöras 2-3 ggr i månaden med desinfektionslösning eller brustabletter som finns att köpas på apoteket. Om det bildas tandsten på skenan, kan man mjuka upp beläggningen  med en lösning av ättika och vatten (2dl vatten + 2msk ättika).

Förvaring:

Bettskenan är tillverkad av akrylplast som kan krympa om skenan får torka alltför länge, eller om den inte används på en tid. Därför kan den gärna förvaras lite fuktigt.

OBS! Ta alltid med bettskenan vid tandläkarbesök! Den bör justeras regelbundet och speciellt efter att någon tand har lappats.

 

02.12.2015 VKSadmin