Sjögrens syndrom (en s.k. autoimmunsjukdom som hör till reumasjukdomarna) ger på grund av minskad salivutsöndring  en ökad risk för hål i tänderna (karies). Om Du dessutom har en löstagbar protes, utgör också den en ökad risk för karies.

Förutom en noggrann rengöring av tänder och ev. tandprotes är följande saker viktiga:

Använd helst en fluortandkräm som inte innehåller natriumlayrylsulfat. Exempel på sådana tandkrämer är Salutem, Yotuel och Air-Lift, som alla säljs på apotek. Tänderna borstas minst två gånger dagligen, åtminstone morgon och kväll. Skölj inte munnen med vatten, utan spotta bara ut tandkrämen.

För att stärka tändernas yta  används dessutom fluortabletter (Fludent eller Dentiplus, från apoteket). Dessa borde användas 3-5 gånger dagligen, helst inte samtidigt som fluortandkrämen.

Om Du har en tandprotes, rengör den noggrant med tandborste  och flytande tvål under rinnande vatten flera gånger dagligen. Om Du har benägenhet att få svampinfektioner i munnen kan Du också regelbundet desinficera protesen med t.ex. Ultradesi. Proteserna skall i vanliga fall inte användas på natten och de skall förvaras torrt.

För att fukta munnen  kan man pröva olika alternativ: Som ett alternativ till att skölja munnen med enbart vatten kan man prova koksaltlösning. Man kan göra koksaltlösning själv genom att i 1 liter kokt vatten blanda en matsked salt. För att fukta munnen kan man också använda ryps-eller olivolja, som man kan smörja på munslemhinnorna och tandköttet vid behov. För att förbättra matoljans smak kan man blanda i några droppar pepparmyntolja.

Av apotekets produkter rekommenderas Xerostom eller Oralbalance. Använd inga munvatten om inte Din tandläkare speciellt uppmanar dej till det. För ömma munslemhinnor kan man på motsvarande sätt använda hemmagjord salt-sodalösning: i ett glas kokt vatten blandas ¼ tesked salt + ¼ tesked matsoda.

Svalt kamomillté kan också användas som munvatten. Munnen sköljes flera gånger dagligen.

Undvik produkter som lätt ger hål i tänderna; godis sötat med socker, läskedrycker, bakverk, kex, potatischips, bananer. Använd gärna xylitolprodukter (tuggummi och/eller  sugtabletter) 3-5 gånger om dagen.

Ovanstående direktiv gör det lättare för Dej att hålla din mun och tänder friska, och på så vis kan Du förbättra livskvaliteten. En Sjögrens syndrom-patient behöver  också  mera professionell tand-och munvård, d.v.s. tandgranskningar och förebyggande vård hos tandläkare eller munhygienist.

Vanligen behövs profylaktiska behandlingar, som professionell puts och fluorbehandlingar hos hygienist ca 3-4 gånger/år.

Muntorrheten bland Sjögrens syndrom-patienter är mycket individuell samt kan variera  periodvis. En Sjögrens syndrom-patient är dock alltid en “karies-riskpatient” och man bör ta hänsyn till sjukdomen bade vid planering av protetiska tandersättningar samt vid munkirurgiska ingrepp. Behandlingen sker inom öppna sektorn (på hälsovårdscentraler eller hos privattandläkare).

31.07.2017 Redaktion_Toimitus