Indikationer

Ofta är det viktigt att undersöka likvorn för att kunna diagnostisera sjukdomar i centrala nervsystemet. Genom provet kan t.ex. mängden röda och vita blodkroppar samt protein och socker undersökas. Även förekomsten av eventuella bakterier och virus m.m. kan undersökas.

Förberedelse

Åtgärden kräver inga förberedelser.

Åtgärd

Under själva åtgärden sitter du med rundad rygg eller ligger på sidan med uppdragna knän. Läkaren söker efter rätt punkteringsställe mellan ländkotorna genom att känna med fingrarna längs ryggraden.

Efter att ha rengjort huden, sticker läkaren en tunn nål in i det spinala rummet och några milliliter likvor tappas ut för analys. 

Vid sticket kan man få en känsla likt en lätt elstöt i höger eller vänster ben. Detta är inte farligt, men det är bra att berätta detta för läkaren, eftersom det hjälper läkaren att rikta in nålen i det spinala rummet. Åtgärden medför ingen risk för förlamning, eftersom ryggmärgen inte når ner till ländkotornas nivå.

Ingreppet räcker cirka 15 minuter, är ofarligt och tar i allmänhet inte mer ont än vaccinering. 

Eftervård

Efter åtgärden får du stiga upp om du mår bra. Du kan utföra dina normala dagsrutiner. Vi rekommenderar att du undviker tung ansträngning, t.ex. gymträning, storstädning 2 dygn efter ingreppet.

Någon gång kan det förekomma huvudvärk efter ingreppet, s.k. postpunktionell-huvudvärk. Huvudvärken lättar i liggande ställning och börjar på nytt vid uppstigning. Om huvudvärken är av den här typen, är behandlingen vila i liggande ställning, värkmediciner hjälper inte. Mycket att dricka och gärna koffeinhaltiga drycker rekommenderas på åtgärdsdagen.

28.02.2020 Redaktion_toimitus