En inflammation i mellanörat är vanligtvis en följdsjukdom efter en förkylning. Örontrumpeten som leder från nässvalget till mellanörat sväller så att ventilationen försvåras och det samlas vätska i mellanörat. Vid en kraftig inflammation kan trumhinnan spricka, varvid det börjar rinna sekret från örat.

Symtom

Akut öroninflammation; hörseln försämras och man känner ett tryck i örat och örat smärtar.

Sekretorisk otit; ”limöra”, det luftfyllda hålrummet i mellanörat fylls med slemmigt sekret. Det kan vara en följd av en inflammation i mellanörat som läkt dåligt eller en störning i ventilationen av mellanörat via nässvalget. När mellanörat fylls med sekret, förhindras den normala dallringen i trumhinnan när ljudvågen träffar den. Symtomet är ofta täppt känsla i örat och nedsatt hörsel.

Behandling

Behandlingen beror på hur svår inflammationen är och hur lätt och ofta besväret återkommer. En öroninflammation behandlas vanligen med antibiotika och smärtstillande mediciner. Vid behov kan man punktera trumhinnan för att suga bort sekret från mellanörat. Vid svåra, långvariga och återkommande besvär kan man sätta in en tub i trumhinnan.

Behandlingen hemma

Skydda örat för vatten om man har punkterat eller satt en tub på trumhinnan. Eftersom det med vattnet kan komma bakterier in i mellanörat. När man badar eller simmar måste man skydda örat med öronpropp som kan köpas från apoteket.

19.06.2019 VKSadmin