Varför utförs undersökningen

Med undersökningen utreds blodcirkulationen i hjärtat

Medicinering

Grundprincipen är, om du tidigare inte fått diagnosen kranskärlssjukdom så håller du beta-blockerarna på paus. Om däremot ovannämnda sjukdom med säkerhet är konstaterad så görs undersökningen för att kontrollera effekten av vården och då skall du ta dina mediciner som vanligt.

Läkemedelspaus genomförs om remitterande/egenläkare så har konstaterat. Blir det frågan om medicinpaus så skall beta-blockerarna hållas på paus i 3 dygn och de långverkande nitraterna skall inte tas på undersökningsdagens morgon.

Snabbverkande nitro kan du använda normalt men helst inte på undersökningsdagens morgon. Om du använder blodförtunningsmedicin bör den inte avslutas. Tag med dina egna mediciner när du kommer till undersökningen.

Förberedelser

Kaffe, te, mjölkprodukter, svarta läskedrycker, choklad och rökning är förbjudet på undersökningsdagens morgon. Ät bara en lätt frukost. Alkohol får du inte förtära 24 timmar före undersökningen. Ta med egna sportskor.

Undersökningens utförande

Du byter om till sjukhusets kläder. En kanyl sätts in i ett blodkärl på armen. Elektroder sätts på bröstkorgen för registrering av hjärtfilm. Belastningen görs antingen med motionscykel eller med hjälp av läkemedel. I slutskedet av belastningen injiceras undersökningsämnet, som tas upp av hjärtmuskeln. Du fotograferas med en gammakamera och detta tar ca 30 min. Efter fotograferingen blir det en timmes paus, då får du ta dina mediciner och äta en lätt måltid enligt instruktionerna ovan (eget mellanmål med). Totalt tar undersökningen ca 5 timmar.

Eftervård

Efter undersökningen bör du dricka rikligt och urinera ofta.

Undersökningsresultat

Isotopläkaren ger ett utlåtande av undersökningsresultatet. Utlåtandet vidarebefordras till remitterande avdelning eller poliklinik.

Följande mediciner är betablockerare:

• Acebutolol
  • Tenoblock
  • Tenoprin
  • Visken

Följande läkemedel är långtidsverkande nitrater:

• Deponit-depotlaastari
  • Dinit