Avföringsprov vid diarré förorsakad av bakterie
3442 F-BaktVi1, Bakterieodling från avföring
Med den här undersökningen utreder man om det finns salmonella-, shigella-, campylo- och yersiniabakterier i tarmen.
Provtagningsmaterial kan hämtas från laboratoriet vid den egna hälsovårdscentralen, provtagningen vid Vasa centralsjukhus (B1) eller den vårdande enheten.
1. Provtagningsmaterial:
- Ett fabriksrent kärl t.ex. engångstallrik eller -rondskål.
- Avföringsprovburk som har en “sked” i locket.
- Provrör med gel för transport och bomullssticka i en plastförpackning.
- Förslutbar påse.
- Etikett med personuppgifter.
2. Provtagning:
- Ta avföring på ett fabriksrent kärl.
- Provröret med gel: Öppna transportröret och rulla ändan av bomullsstickan i den slemmigaste och blodigaste delen av avföringen. Tryck bomullsstickan ner i gelen i transportröret så långt som det går så att locket blir ordentligt fast.
- Avföringsburken: Öppna avföringsburken och ta avföring med hjälp av “skeden” som finns i locket och sätt i burken (ca. 1/3 av burken skall fyllas). Stäng burken väl.
- Limma etikett med personuppgifter på transportröret och burken.
- Skriv provtagningsdatum och klockslag på etiketten.
- Sätt proven i plastpåsen och stäng den väl.
3. Förvaring av provet:
Provet skall föras till laboratoriet så fort som möjligt, helst samma dag eller senast morgonen därpå. Tills dess skall provet förvaras i kylskåpstemperatur (inte nära livsmedel).
4. Observera:
För att undvika smittorisk tvätta händerna med tvål och vatten efter provtagningen! Släng kärlet som du använt vid provtagningen på ett lämpligt sätt.