2608 F-SalmVi, Salmonellaodling från avföring

Med den här undersökningen strävar man till att utreda eventuella salmonellabakterier i avföringen.

Provtagningsmaterial kan hämtas från laboratoriet vid den egna hälsovårdscentralen, provtagningen vid Vasa centralsjukhus (B1) eller den vårdande enheten.

 

1.   Provtagningsmaterial:

  • Ett fabriksrent kärl t.ex. en engångs-tallrik eller -rondskål.
  • Avföringsprovburk som har en “sked” i locket.
  • Förslutbar påse.
  • Etikett med personuppgifter.

2.   Provtagning:

  • Ta avföring på ett fabriksrent kärl.
  • Öppna avföringsburken och ta ca. en tesked avföring med hjälp av “skeden” i locket och sätt i burken.
  • Stäng burken väl.
  • Limma etiketten med personuppgifter på burken.
  • Skriv provtagningsdatum och klockslag på etiketten.
  • Sätt burken i påsen och stäng påsen väl.

3.   Förvaring av provet:

Provet skall föras till laboratoriet så fort som möjligt, helst samma dag eller senast morgonen därpå. Tills dess skall provet förvaras i kylskåpstemperatur (inte nära livsmedel).

4.   Observera:

För att undvika smittorisk tvätta händerna väl med tvål och vatten efter provtagningen! Släng kärlet som har blivit använt vid provtagningen på ett lämpligt sätt.

31.07.2017 Redaktion_Toimitus