Vårdande enhet har reserverat en tid åt dig till bentäthetsmätning vid Vasa centralsjukhus, röntgenavdelningen, F-byggnaden, 1:a våningen.  I fall tiden inte passar dig, ta kontakt med vårdande enhet.

Med bentäthetsmätning undersöker man mineralhalten i skelettet. Mätningen utförs i allmänhet på  övre delen av lårbenet och ländryggen. Metallföremål (höftprotes eller fixationsmaterial i ländryggen) är inget hinder för mätningen.

Förberedelser

På undersökningsdagens morgon får du inte ta kalkpreparat, järnpreparat eller osteoporosläkemedel, för att de kan försvåra tolkningen av bilderna. Före undersökningen får du äta och dricka normalt. Kläder som innehåller metall måste tas bort, så klä dig i lätt avtagbara kläder. Undersökningen görs inte på gravida.

Undersökningen

Undersökningen räcker i sin helhet ca 20 minuter.Själva mätningen utförs liggande och tar bara några minuter. I mätningen används röntgenstrålar, stråldosen är liten, den motsvarar endast mängden av några dagars bakgrundsstrålning.

Efter undersökningen

Du hör svaret på undersökningen av din vårdande läkare. Undersökningen ingår i poliklinikavgiften. För ett besök som inte annullerats kommer det en skild avgift.

Frågeformulär åt bentäthetsmätningspatienter bilaga (pdf), ej tillgängligt dokument

 

20.02.2020 Röntgen 5