Allmänt om undersökningen

Tid har reserverats åt dig för magnetundersökning på röntgenavdelningen vid Vasa centralsjukhus, F-byggnaden, första våningen. ANMÄL DIG PÅ RÖNTGENAVDELNINGEN EN TIMME FÖRE UTSATT TID. Om undersökningstiden inte passar bör du meddela detta till den vårdande enheten.

Hur ska man förbereda sig

• Järntablettmedicinering bör avslutas fem dagar före undersökningen.
  • Dagen före undersökningen får du äta fettfattig och fiberfattig kost (den får inte innehålla kött, mjölk, smör, grönsaker, frukt, fullkornsbröd, eller gröt). Potatis och vitt bröd får du äta.
  • Som tarmtömning dagen före undersökningen klockan 16.00  tar du två Toilax- eller Metalax- tabletter med vatten. Efter klockan 22 får du inte äta,  men vatten får du dricka.
  • På undersökningsdagen före klockan 8 får du ta morgonmedicinerna med ett glas vatten  (dock ej järntabletter)  annars oäten och utan att dricka.
  • På röntgenavdelningen får du dricka 1,3 liter vätska ( vatten + sorbitol ) jämnt under 50 minuter för att fylla tarmen, dörför skall du anmäla dig en timme före utsatt tid.
  • Meddela röntgenskötaren före MRI- undersökningen om du varit med om en tarmoperation.
  • Apparaten för magnetundersökningar drar till sig all metall som har magnetiska egenskaper, därför måste alla metallföremål, smycken, klocka, plånbok, mobiltelefon, glasögon, kulspetspenna, kläder som innehåller metall samt kontaktlinser lämnas i ett låst skåp i omklädningsrummet.
  • Var god och fyll i medföljande frågeformulär och skicka det på förhand till röntgen senast ett par dagar före undersökningsdagen.
  • I fall du har klaustrofobi, eller misstänker att du har klaustrofobi, ta kontakt med den vårdande enheten.
  • Magnetundersökning görs inte om man har feber.

Hur utförs undersökningen

• Med magnetundersökning, en teknik där man använder magnetfält och radiovågor, får man noggranna bilder av kroppens olika organ utan att använda röntgenstrålar.
  • Vid undersökningen används kontrastmedel som injiceras i venen i armvecket.
  • Under undersökningen ligger du i en ljus, väl ventilerad tunnelliknande apparat och bildserier tas som är olika långa.
  • När bildserierna tas hörs ett kraftigt knackande ljud, för att dämpa ljudet får du hörlurar, genom vilka du kan lyssna på musik och höra på skötarens anvisningar.
    Du har möjlighet att ge tecken till och tala med den skötare som gör undersökningen.
  • Undersökningen räcker cirka 45 minuter.
  • På röntgenavdelningen utförs också dejourundersökningar, vilket kan påverka tidsbokningen.

Efter undersökningen

• Det är bra att dricka rikligt efter undersökningen. Det är också bra att börja ätandet med lätt kost för att undvika smärtor och illamående.
  • Ifall du ammar och får gadolinium-kontrastmedel, bör du tömma brösten en gång innan följande amning.

• Du får undersökningsresultatet av den vårdande enheten.
  • Avgiften för undersökningen ingår i den poliklinikräkning som skickas hem till dig med posten. För en undersökning som inte annulleras kommer det en skild avgift.

Välkommen!

07.12.2020 Röntgen 3