Hyvinvointialue

Pohjanmaalla valmistellaan vuoden 2021 ja 2022 aikana kahta eri hyvinvointialuetta. Yhtä aikaa valmistellaan sekä 1.1.2022 alussa toimintansa aloittavaa Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymää että 1.1.2023 alussa toimintansa aloittavaa hyvinvointialuetta.

Alla oleva taulukko selvittää näiden kahden eroavaisuuksia:

 

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä

 

Pohjanmaan hyvinvointialue

Palvelut

perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto

perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, pelastustoimi, erityishuollon palvelut

 

Alue

13 Pohjanmaan kuntaa:

Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Laihia, Vaasa, Vöyri, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Pietarsaari ja Luoto

Kaikki Pohjanmaan 14 kuntaa:

Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Laihia, Vaasa, Vöyri, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Luoto ja Kruunupyy

 

Aloittaa toimintansa

1.1.2022

1.1.2023

 

Mikä organisaatio?

kuntayhtymä

hyvinvointialue

 

Kuka päättää?

jäsenkuntien asettamat luottamushenkilöt

aluevaaleissa 23.1.2022 valittavat luottamushenkilöt

 

Kuka maksaa?

jäsenkunnat

valtio

 

Mihin perustuu?

jäsenkuntien päätös vuonna 2020

eduskunnan päätös 23.6.2021

 

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelu

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelua johtaa ohjausryhmä, joka muodostuu kunnanjohtajista ja kuntien ja sairaanhoitopiirin johtavista päättäjistä, henkilöstön edustajista sekä kuntayhtymän valmistelevista virkamiehistä. Käytännön valmistelutyötä tekee hyvinvointialueen johtoryhmä yhdessä henkilöstön, asukkaiden ja alueen kuntien kanssa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelu

Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelua johtaa väliaikainen valmistelutoimielin, joka muodostuu viranhaltijoista. Väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee uuden organisaation hallinnon järjestämistä koskevaa päätöksentekoa.

Hankkeet

Tärkeä rooli valmistelussa on myös valtakunnallisilla sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeilla. Lue lisää Pohjanmaan sote-rakenneuudistushankkeesta ja Pohjanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta.

Toiminnallista yhdistymistä edistää yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, Aster Bothnia, joka otetaan käyttöön porrastetusti vuosien 2024–2025 aikana.  Lue lisää Aster Bothniasta.

Myös Vaasan keskussairaalan alueelle rakennettava H-uudisrakennus yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon maakunnallisia sekä yksityisiä palveluita. Lue lisää H-uudisrakennuksesta.

 

 

Ajankohtaista valmistelusta

Uutiskirje

Materiaalia