Hyvinvointialue

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän muodostaa kolmetoista Pohjanmaan kuntaa. Kuntayhtymä järjestää vuoden 2022 alusta lähtien sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon alueellaan.

Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunsa yhdessä järjestävät Kristiinankaupungin, Kaskisten, Närpiön, Maalahden, Laihian, Vaasan, Mustasaaren, Vöyrin, Uudenkaarlepyyn, Pietarsaaren, Pedersören ja Luodon kunnat ja kaupungit. Korsnäsin kunta on mukana perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyössä.

Valmistelu

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän valmistelua johtaa ohjausryhmä, joka muodostuu kunnanjohtajista ja kuntien ja sairaanhoitopiirin johtavista päättäjistä, henkilöstön edustajista sekä kuntayhtymän valmistelevista virkamiehistä. Käytännön valmistelutyötä tekee hyvinvointialueen johtoryhmä yhdessä henkilöstön, asukkaiden ja alueen kuntien kanssa.

Tärkeä rooli valmistelussa on myös valtakunnallisilla sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeilla. Lue lisää Pohjanmaan sote-rakenneuudistushankkeesta ja Pohjanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta.

Toiminnallista yhdistymistä edistää yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, Aster Bothnia, joka otetaan käyttöön porrastetusti vuosien 2024–2025 aikana.  Lue lisää Aster Bothniasta.

Myös Vaasan keskussairaalan alueelle rakennettava H-uudisrakennus yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon maakunnallisia sekä yksityisiä palveluita. Lue lisää H-uudisrakennuksesta.